Всички новиниУязвимости

Слушалки за ски и сноуборд използвани за кражба на разговори, имейли и телефонни номера

Липса на оторизация за използване на API на аксесоара позволява злоупотреба с лични данни

Използването на Bluetooth аудио аксесоари, вградени в каската за ски или сноуборд носи своите несравним удобства и предимства. Слушането на музика без излишни кабели, разговори по телефона и под формата на уокитоки – това са само част от функциите на едни такива слушалки – Chips 2.0. Според блога Naked Security на Sophos, обаче, те имат и един огромен недостатък: позволяват подслушването на собствениците им и източването на други лични данни.

Уязвимостта се дължи на начина, по който функционира аксесоарът – и по-специално, възможността му да бъде използван като заместител на радиостанция или уокитоки на пистата.

За да работи, Chips 2.0 се свързва с мобилното ви устройство посредством Bluetooth и специално мобилно приложение, след което използва свързаността на смартфона, за да функционира. Всичко това се случва през сървърите на компанията създател на продукта – Outdoor Tech.

Благодарение на самото приложение, може да създавате групи с приятели, с които да си говорите директно през с мобилното приложение – без да набирате телефон. Това може да се случи след регистрирането на акаунт в приложението. При регистрацията обаче, се оказва, че всеки може да види всички потребители на приложението – а, ако има достъп до програмно-приложния му интерфейс (API), всеки може да изкара списък с всички потребители на Chips 2.0 с личните им данни.

Например, търсене с A в API-то връща 19 хил. резултата, заедно с имейли, телефонни номера, GPS позиция в реално време, хеширана парола и възможност за подслушване на разговорите между потребителите. Всичко това, без да е необходима оторизация пред самото API – т.е. достъпно за всеки, който знае как да стигне до нея.

 

Получавай новините по имейл

Избираме и ви изпращаме седмичен бюлетин с най-интересното от freedomonline.bg. Новини, анализи, тенденции.

Тагове
Покажи още

Христо Ласков

С над 15 години опит - 7 от които като журналист - технологиите са огромна част от живота ми. Колкото повече следя темата, толкова повече се убеждавам, че сигурността на информацията е в основата на който и да било и продукт или услуга. Затова отделям значителна част от времето си, за да развивам freedomonline.bg - българският сайт за IT сигурност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close