Cybersec News

Счупиха рекорда за най-обемна DDoS атака: 840 млн. пакета в секунда

840 млн. пакета в секунда (Mpps) е новият рекорд за най-мащабна DDoS атака. Тя е регистрирана от OVHcloud, които са наблюдавали пикове, достигащи колосалните 2.5 терабита в секунда (Tbps). Тези цифри илюстрират драматичното нарастване на мащаба на атаките от 2016 г. насам, когато ботнетът Mirai постави нови висоти в света на кибератаките.

Особено тревожна е тенденцията за използване на компрометирани мрежови устройства от ядрото на интернет, предимно MikroTik Cloud Core Routers (CCR). Анализът разкри, че над 99 хил. CCR устройства са изложени онлайн, като всяко от тях може да генерира до 4-12 Mpps. Теоретично, ботнет, използващ само 1% от тези устройства, би могъл да генерира до 2.28 гигапакета в секунда.

Въпреки че честотата на атаките се е нормализирала след разбиването на ботнета 911 S5 през май 2024 г., високоскоростните атаки (>100 Mpps) продължават да представляват сериозна заплаха. Тези атаки са особено ефективни, тъй като затрудняват обработката на пакети от мрежовите устройства.

Експертите призовават за повишена бдителност и засилени мерки за сигурност, особено по отношение на актуализирането на фърмуера на мрежовите устройства.

Покажи още
Back to top button