Кибератаки

Проверете дали сте жертва на киберпрестъпление

Последен ъпдейт на 28 юни 2018 в 13:48 ч.

Нов списък със 711 милиона имейл адреса е открит от базиран в Париж киберексперт, познат само с псевдонима Benkow. Това е най-голямата база данни с компрометирани имейл адреси, откривана досега, съобщава IFL.

Списъкът е от две части – първата съдържа само имейл адреси, а втората имейли и пароли.

„Миналата седмица с мен се свърза киберексперт на име Benkow“, разказва Трой Хънт, регионален директор на Microsoft за Австралия и автор на блога troyhunt.com.

“Benkow ме предупреди за наличието на голям спам списък, който разследва от известно време“, припомня си Хънт.

Според Хънт определението „голям“ е относително в такива случаи: „Последният подобен списък, върху който работих беше с 393 милиона адреса, но този път наистина бях впечатлен, защото новият списък съдържаше 711 милиона имейла. За сравнение това е почти толкова колкото цялото население на континента Европа“

Benkow се натъкнал на базата данни като разследвал “машина“ (автономен алгоритъм) за събиране на имейл адреси, наречена Onliner Spambot. Замаскиран IP адрес с включена функция за списъчни директории съдържа текстови файлове със самите имейл адреси.

Хънт съобщава, че спам сървърът е с холандски IP адрес, и че доверен източник в Ниските земи вече е установил контакт с органите на реда.

Публично достъпните директории на сървъра са позволили на Benkow да придобие представа за мащаба и начина на извършване на престъплението. Списъците са с обща големина 40 GB и съдържат имейли и пароли в чист текст, имейли, набелязани за разпращане на спам и файлове за конфигурация на спам ботовете.

Изглежда, че част от списъка с имейли и пароли е резултат на фишинг кампания във Фейсбук (около 2 милиона). Освен това са компрометирани цели 379 хиляди имейла на австралийски държавни служители (gov.au) и над 20 милиона имейли и пароли с руски домейни (.ru).

Добрата новина е, че г-н Хънт поддържа специално създадения за такива случаи сайт Have I Been Pwnd (HIBP). Сайтът представлява търсачка за имейл адреси, компрометирани във всички най-големи информационни пробиви досега. Хънт уверява, че базата данни със 711-те милиона адреса вече е качен на HIBP и всеки може да провери дали е станал жертва.

Препоръчваме на всеки читател на тази статия да посети Have I Been Pwnd и да напише личния си и работен имейл, за да провери дали е компрометиран. Ако имейлът ви фигурира в списъка, незабавно сменете паролата.

Най-добрата защита срещу подобни атаки са силната парола и двуфакторната верификация. Уверете се, че разполагате и с двете.

Бъдете винаги в крак с новините от света на информационната сигурност – станете наши фенове във Facebook. 

Покажи още
Back to top button