Cybersec NewsЗловредни кодове

Производителят на Jack Daniel’s и Finlandia показа как се действа при атака с криптовирус (ransomware)

Американският гигант Brown-Forman, собственик на марките уиски Jack Daniel’s, водка Finlandia и др., е най-новата по-известна жертва на атака с криптовирус. Компанията, обаче, може да послужи за пример с реакцията си.

Историята: според Bloomberg, Brown-Forman са станали жертва на добре познатите REvil / Sodinokibi. Зловредният код първо източва информацията от работните станции на жертвите си, а след това ги криптира. В случая се твърди, че са източени 1 терабайт данни, обхващащи над период от над 10 години от дейността на организацията.

Какъв е бил отговорът на компанията на исканията откуп? Изглежда, че Brown-Forman са казали на киберпрестъпниците да ги изпратят „там, където слънцето не огрява“.

Междувременно, не е имало данни, че компанията е спирала принудително дейността си, което говори за добра политика за реакция при кибератака – най-вероятно, актуални резервни копия на информацията. И най-вероятно политики за ограничаване негативното въздействие върху партньори, доставчици, кредитори, дистрибутори, търговци на дребно и др.

Добра работа, Brown-Forman!

Покажи още
Back to top button