Cybersec NewsЛични данниПолезни съветиУязивмости, експлойти, ъпдейти

Пет лесни начина да защитите профилите си в социалните мрежи от хакери

Силни пароли, двуфакторна автентикация, защита от фишинг - всичко това помага да намалите риска от атака

Социалните мрежи повече или по-малко са дигитални копия на вашата самоличност. Те съдържат информация за вашите приятели, вашата комуникация, вашите спомени: всичко, което е ценно за самите вас.

Това обяснява защо хакването на профили в социалните мрежи е толкова популярно. Те съдържат огромно количество лични данни, които струват пари.

Никой не е застрахован от кражба на профил. Има обаче няколко прости правила, които могат да ви помогнат да намалите вероятността това да се случи и с вас.

Използвайте силни пароли и ги сменяйте често

Изборът на трудна за отгатване парола е базово правило, което много потребители все още не спазват. Хората са предсказуеми и избират лесни за познаване пароли: имена на деца, домашни любимци, ЕГН, любим футболен отбор…Дори няма да споменаваме комбинацията 123456, която официално е най-лесната за разбиване парола в света.

„Пълна сигурност няма, но има няколко стъпки, които могат да намалят рисковете от атака. Една от тях е да спазваме хигиена и да избираме трудни за разбиване пароли, които периодично променяме“, коментира Христо Ласков, ИТ анализатор и автор във FreedomOnline.bg.

Изберете парола с дължина поне 8 символа, която включва малки и големи букви, числа и символи (например ^). Можете да изберете и комбинация от думи, за да запомните паролата по-лесно.

Не е достатъчно само да имате силна парола. Трябва да я сменяте често. Обикновено се препоръчва да сменяте паролата си на всеки 6 месеца. Това ще намали риска някой да получи достъп до профила ви, дори и да разполага с ваша стара парола.

Използвайте двуфакторна автентикация

Двуфакторната автентикация осигурява втори слой на защита за профила ви (първият е паролата). Когато двуфакторната автентикация е включена, профилът ви не може да бъде достъпен само с парола.

След въвеждането на паролата собственикът получава на смартфона си код за еднократна употреба, който трябва да въведе, за да влезе в профила си. Така, дори някой да знае паролата за вашия профил, той не може да влезе в него, ако не разполага физически със смартфона ви.

Повечето социални мрежи като Facebook и Instagram предлагат двуфакторна автентикация, необходимо е само да я активирате. Имате възможност да получавате еднократните кодове за достъп като SMS или да ги генерирате на момента чрез допълнително приложение.

Научете се да разпознавате фишинг

Фишингът продължава да е една от най-големите заплахи в интернет както за бизнеса, така и за индивидуалните потребители. Това е тактиката да се изпращат линкове към зловредни сайтове, които имитират легитимни страници за въвеждане на данни (например точно копие на заглавната страница на Facebook).

Авторът на фишинг атаката се опитва да убеди жертвата си да въведе своите данни за достъп на фалшивата страница. Така той ги открадва и може да ги използва, за да получи достъп до чуждия профил.

Основно правило е никога да не въвеждате лични данни в страници, които са ви изпратени по имейл. Ако трябва да въвеждате данни, отворете адреса на сайта, а не го отваряйте чрез предоставения в имейла линк.

Можете също така да прочетете нашия наръчник за разпознаване на фишинг атаки.

Не влизайте в профила си от публични компютри

Публичните компютри са навсякъде: в библиотеката, в офиса, в училища и университети, в заведения и т.н. Въздържайте се да ги използвате, за да влизате от тях в профилите си в социалните мрежи. Причината е, че не знаете какъв софтуер е инсталиран на тези компютри.

Възможно е на тях да има инсталиран т.нар. keylogger – софтуер, който записва всички въведени от клавиатурата символи.  Възможно е компютърът вече да е хакнат и цялата активност на него да се следи.

Когато използвате публично достъпен компютър, винаги го правете с мисълта, че е възможно да е компрометиран. Не използвайте такива устройстви, за да въвеждате чувствителни данни, да банкирате онлайн, да правите покупки и т.н.

Не запаметявайте пароли в браузъра

Запаметяването на пароли в браузъра е удобно, но не е безопасно. Ако някой друг има достъп до устройството, той може да види запаметената парола и да я използва, за да влезе в профила ви.

Дори и без физически достъп запаметената парола може да бъде открадната. Някои видове малуер проверяват за запаметени пароли, копират ги и ги изпращат към команден сървър, от където могат да бъдат използвани за злоупотреби.

Ако имате много и различни пароли (а добрата практика изисква да използвате различна парола за всеки профил) можете да използвате софтуер за управление на пароли (password manager).

Покажи още
Back to top button