Cybersec News

Основателят на криптовалутата TRON купува BitTorrent и uTorrent

Последен ъпдейт на 28 юни 2018 в 11:29 ч.

Основателят на blockchain технологията TRON – Джъстин Syn – е новият собственик на BitTorrent и uTorrent в сделка за 140 млн. USD.

TRON е децентрализирана платформа за развлечение и споделяне на съдържание, която използва blockchain и distributed storage технологии. Тя позволява на потребителите да публикуват съдържание, без да се налага да използват платформи на трети страни като YouTube или Facebook и търгува с криптовалута Tronix (TRX).

BitTorrent е една от най-разпознаваемите марки в света за децентрализирано обработване на информация и P2P мрежи и може да бъде от полза в осъществяването на една основните цели на Сън – TRON да създаде истински децентрализиран интернет.

Информация, че двете компании са в преговори, тече от средата на май, но официалното потвърждение на сделката дойде месец по-късно. За пръв път Сън започна преговори с BitTorrent за евентуално придобиване в края на миналата година и дори подписа документ за намерение да придобие компанията през януари с клауза „no-shop“, което означава, че BitTorrent няма право да договаря други сделки за продажба, докато този документ е в сила. Както се твърди обаче от BitTorrent са нарушили клаузата, а Сън заведе дело срещу компанията през януари. В последствие делото беше оттеглено и Сън създаде нова компания, наречена Rainberry Acquisition Inc.

По същото време BitTorrent Inc. се преименува на Rainberry Inc. и в същия ден и двете компании предоставиха документи, отразяващи сливането им.

Нито TRON, нито BitTorrent споделят плановете на Сън за бъдещето на технологията на BitTorrent, но според някои източници целта на сливането е била да предпази TRON от обвинения в плагиатство.

Технологията на BitTorrent може да се използва и за създаване на потенциална мрежа, която да подпомогне TRON в копаенето на криптовалути, използвайки P2P архитектурата им и огромна потребителска база от над 170 милиона потребители.

Както е известно, преди време uTorrent бяха заловени да правят точно това.

Бъдете винаги в крак с новините от света на информационната сигурност – станете наши фенове във Facebook. 

Покажи още
Back to top button