Cybersec News

Осем начина да защитите информацията на вашия iPhone

Използвайте VPN, двуфакторна автентикация и мениджър за пароли, за да защитите данните си

Смартфоните съдържат голямо количество чувствителна информация, която може да включва адреси, снимки на близки хора, номера на банкови карти и т.н.

Няма как да сте сигурни, че вашият iPhone няма да попадне в грешните ръце. Но можете да вземете необходимите мерки, така че дори и това да се случи, данните ви да са в безопасност.

Изберете силна парола

Изборът на трудна за отгатване парола е базово условие за сигурност. От iOS9 насам имате възможност да избирате 6-цифрена парола, която е комбинация от числа и букви. Това е далеч по-сигурна комбинация и ви съветваме да използвате именно такава парола, вместо класическата 4-цифрена комбинация от числа.

За да заключите устройството си с 6-цифрена комбинация от числа и букви:

Settings > Face ID & Passcode или Touch ID & Passcode (зависи от устройството) > 
Change Passcode > Passcode Options > Custom Alphanumeric Code

И не правете грешката на Кание Уест, който отключва смартфона си с 6 нули: факт, който дори беше уловен от телевизионните камери.

Изтрийте историята на Safari

Запис на всички сайтове, които сте отваряли на вашия iPhone, се пази в Safari. Това помага за по-бързото зареждане при повторно отваряне на сайтовете. От друга страна обаче издава какви страници сте отваряли. Затова е добра идея да почиствате историята на Safari. Ето как става това.

Settings > Safari > Clear History and Website Data

Управлявайте паролите си

Вместо да помните всичките си пароли или да ги записвате на различни места, използвайте приложение за управление на пароли. Версия iOS12 разполага със собствен мениджър на пароли iCloud Keychain. Той ви осигурява предимството да използвате колкото се може повече пароли, което от своя страна прави акаунтите ви по-сигурни.

Изключете активността на Siri и Notification Center при заключен екран

Ако Siri е настроен да работи при заключен екран, злонамерено лице може да задава въпроси и команди, за да събере данни от устройството. Същото важи за Notification Center: чрез него може да се получи информация за съобщенията, които получавате. И то без необходимост да се отключва устройството.

За да изключите Siri:

Settings >  Touch ID & Passcode > Allow Access When Locked > Siri OFF

За да изключите Notification Center:

Settings >  Touch ID & Passcode > Allow Access When Locked > Today OFF/Notificatins View OFF

Активирайте двуфакторна автентикация за Apple ID

Ако използвате iOS9 и нагоре, можете да се възползвате от двуфакторна автентикация, за да защитите вашия Apple ID акаунт. Това гарантира, че дори и някой да знае данните за достъп до него, той не може да го отключи, освен ако физически не разполага с вашия iPhone.

За да активирате двуфакторна автентикация на Apple ID:

Settings > Apple ID

Ако сте с iOS10.2 или по стара версия:

Settings > iCloud > Apple ID > Password & Security > Turn on Two-Factor Authentication

Използвайте VPN

VPN приложенията защитават личните ви данни, скриват вашия IP адрес и ви осигуряват допълнително ниво на сигурност.

Заключете снимките си с парола

Инсталирайте приложения, които защитават снимките ви с парола. По този начин, дори ако някой държи вашия отключен iPhone в ръката си, той няма да може да разглежда снимките на него.

Контролирайте инсталирането и изтриването на приложения

В iOS12 имате възможност да забранявате инсталирането и изтриването на приложения и някои функции като покупки в приложенията. Това става по следния начин:

Settings > Screen Time > Content & Privacy Restrictions
Покажи още
Back to top button