Cybersec NewsБързи новиниИнциденти

Обвиняват Facebook в предателство срещу демокрацията

Услугите на Facebook и дъщерните WhatsApp и Instagram паднаха за около шест часа вчера, 4 октомври 2021 г. Проблемът засегна потребителите по целия свят.

Компанията заяви, че загубата на връзка се дължи на актуализиране на мрежовите конфигурации, координиращи трафика между дейта центровете. Фактът, че компания с размера и ресурсите на Facebook остава офлайн около шест часа, подсказва, че става дума за по-сериозен проблем.

Подробна техническа разбивка на случилото се можете да видите в блога на компанията за киберсигурност Cloudflaire.

Прекъсването дойде на фона на нарастващите трудности за Facebook: На 30 септември се проведе изслушване в американския Сенат относно използването на социалните платформи за разпространение на омраза, насилие и дезинформация.

Изслушването пък беше провокирано от хилядите страници вътрешни документи, изпратени от Франсис Хауген до регулаторните органи на САЩ и Wall Street Journal. Бившата служителка на Facebook твърди, че платформата допуска споделянето на негативно съдържание с цел генериране на по-голяма печалба. Установено е, че колкото повече тревога и гняв изпитват потребителите, толкова по-дълго остават в социалната медия т.е. потребяват съдържание.

Покажи още
Back to top button