Кибератаки

Нова вълна на банковия троянец Emotet залива света

Най-засегнати са потребителите в Америка, Великобритания, Турция и Южна Африка

Последен ъпдейт на 12 ноември 2018 в 11:09 ч.

Нова кампания за разпространяване на банковия троянец Emotet е започнала през ноември, показват данните на команията за киберсигурност ESET. Опасният малуер е бил засечен още в края на октомври, но случаите на атаки с Emotet са зачестили рязко след 4 ноември.

Според ESET малуерът е бил засечен в страни от целия свят, като най-много са случаите в САЩ, Мексико, Великобритания, Турция и Южна Африка.

Новата кампания разчита основно на имейли, съдържащи зловредени Word документи или PDF файлове. Имейлите са представени като фактури, известия от банки и извлечения.

Това са обичайните похвати, с които киберпрестъпниците се опитват да накарат потенциалните жертви да отворят зловредния файл в имейла. Според ESET кампанията е насочена предимно към англо- и немскоговорящи потребители.

„Рязкото увеличение на случаи на Emotet показва, че този малуер продължава да е активна заплаха“, коментират от ESET.

За пик в разпространението на Emotet към края на октомври съобщават и други компании за информационна сигурност като TrendMicro. През юли предупреждение за активността на Emotet отправи и американския център за борба с кибератаките US-CERT.

Emotet съдържа в себе си няколко модули, които се използват за извличане на данни от заразената машина. Малуерът може да записва интернет адреси и пароли, използвани за онлайн банкиране. Сред модулите могат да се открият напълно легални инструменти за възстановяване на пароли и извличане на имена и адреси от Outlook.

„Emotet продължава да е сред най-унищожителните и разходоемки заплахи, засягащи местните правителства. Неговата функционалност на червей му позволява бързо да се разпространи в мрежата, а с това е трудно да се пребориш. Инфектирането с Emotet струва до 1 млн. долара на местните власти, които са били атакувани“, коментират от US-CERT.

Покажи още
Back to top button