Бързи новиниИнцидентиУязивмости, експлойти, ъпдейти

Множество Sangoma и Asterisk с отворен достъп за атаки

Хакери са компрометирали VoIP (Voice over Internet Protocol) телефонни системи в близо 1200 компании по целия свят през 2020 г.

Атакуващите са се възползвали от CVE-2019-19006 – критична уязвимост в телефонните системи Sangoma и Asterisk VoIP, която позволява на външни лица да получат достъп от разстояние без каквато и да е форма на удостоверяване.

Уязвимостта е била закърпена още през 2019 г., но много организации все още не са приложили пача. Точно от това са се възползвали киберпрестъпниците, които само е трябвало сканират мрежата за неизправни системи.

Достъпът до VoIP системи предоставя на киберпрестъпниците възможност да набират създадени от самите тях номера с високи ставки, за да генерират пари за сметка на компрометираната организация.

По-опасно за жертвите обаче е, че достъпът отваря врати към други атаки – слушане на частни разговори, криптомайнинг, иницииране на по-мащабни хакерски кампании.

Потенциално възможно е атакуващите да използват компрометирана VoIP система като вход към останалата част от мрежата. Това отваря възможността за кражба на идентификационни данни или внедряване на злонамерен софтуер.

Напомняме отново: Прилагайте обновления навреме и редовно. Ъпдейтите не са като виното и не стават по-добри с отлежаването! Напротив!

Прочетете повече по темата тук

Покажи още
Back to top button