Регулации и закони

Над 6 млн. лв. глоби по GDPR в България за 24 часа

Санкциите на Банка ДСК и НАП са в топ 5 на наложените до момента по регламента в ЕС

Общо 6.1 мн. Лв. глоби за нарушения на Регламента за защита на личните данни наложи българския регулатор само в рамките на 24 часа. Санкциите са за Банка ДСК (1 млн. лв.) и Националната агенция за приходите (НАП – 5.1 млн. лв.).

И двете глоби са за течове на лични данни от двете институции, а проверките на Комисията за защита на личните данни са започнали преди месец.

Санкцията на НАП е следствие от допуснатото източване на лични данни на около 5 млн. български граждани в следствие на пробив в защитата на данъчната агенция. Размерът на наложената глоба бе обявен в ефира на bTV от председателя на КЗЛД Венцислав Караджов.

Ден по-рано, на 28 август, КЗЛД обяви, че санкционира Банка ДСК защото е доспунала изтичането на лични данни на близо 33.5 хил. души и около 23.3 хил. кредитни досиета. В самите досите, освен за клиентите на банката, се съдържат и лични данни на трети лица (сред които съпрузи, продавачи, наследници и поръчители).

С тези си действия, КЗЛД решително вкара двете институции в топ 5 по размера на глобите, налагани по GDPR от влизането на регламента в сила. НАП и Банка ДСК се нареждат на четвъртъо и пето място, веднага след британските British Airways (183 млн. GBP глоба през юли 2019 г.) и Marriott  (99 млн. GBP глоба през юли 2019 г.) и Google (50 млн. EUR глоба във Франция през януари 2019 г.). Топ 10 на глобите по GDPR с валути, приравнени в български левове, може да видите по-долу.

По данни alpin.io, общият размер на наложените санкции по GDPR до момента, е близо 360 млн. EUR.

Държава Компания Глоба*Наложена
ВеликобританияBritish Airways   393,999,000юли 2019
ВеликобританияMarriott   213,147,000юли 2019
ФранцияGoogle     97,791,500ян 2019
БългарияНАП       5,100,000авг 2019
БългарияБанка ДСК       1,000,000авг 2019
ХоландияБолница в Хага           899,682юли 2019
ФранцияSergic (компания за недвижими имоти)           782,332юни 2019
ПортугалияCentro Hospitalar Barreiro Montijo (болница)           782,332дек 2018
ИспанияLa Liga (футболно първенство)           488,958юни 2019
ПолшаАдминистратор на лични данни           430,283март 2019

* размерът на глобите е приравнен в български левове по референтни курсове към 29 август 2019 г. 

Получавай новините по имейл

Избираме и ви изпращаме седмичен бюлетин с най-интересното от freedomonline.bg. Новини, анализи, тенденции.


Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close