GDPRТоп новини

Над 6 млн. лв. глоби по GDPR в България за 24 часа

Санкциите на Банка ДСК и НАП са в топ 5 на наложените до момента по регламента в ЕС

Общо 6.1 мн. Лв. глоби за нарушения на Регламента за защита на личните данни наложи българския регулатор само в рамките на 24 часа. Санкциите са за Банка ДСК (1 млн. лв.) и Националната агенция за приходите (НАП – 5.1 млн. лв.).

И двете глоби са за течове на лични данни от двете институции, а проверките на Комисията за защита на личните данни са започнали преди месец.

Санкцията на НАП е следствие от допуснатото източване на лични данни на около 5 млн. български граждани в следствие на пробив в защитата на данъчната агенция. Размерът на наложената глоба бе обявен в ефира на bTV от председателя на КЗЛД Венцислав Караджов.

Ден по-рано, на 28 август, КЗЛД обяви, че санкционира Банка ДСК защото е доспунала изтичането на лични данни на близо 33.5 хил. души и около 23.3 хил. кредитни досиета. В самите досите, освен за клиентите на банката, се съдържат и лични данни на трети лица (сред които съпрузи, продавачи, наследници и поръчители).

С тези си действия, КЗЛД решително вкара двете институции в топ 5 по размера на глобите, налагани по GDPR от влизането на регламента в сила. НАП и Банка ДСК се нареждат на четвъртъо и пето място, веднага след британските British Airways (183 млн. GBP глоба през юли 2019 г.) и Marriott  (99 млн. GBP глоба през юли 2019 г.) и Google (50 млн. EUR глоба във Франция през януари 2019 г.). Топ 10 на глобите по GDPR с валути, приравнени в български левове, може да видите по-долу.

По данни alpin.io, общият размер на наложените санкции по GDPR до момента, е близо 360 млн. EUR.

Държава  Компания  Глоба* Наложена
Великобритания British Airways    393,999,000 юли 2019
Великобритания Marriott    213,147,000 юли 2019
Франция Google      97,791,500 ян 2019
България НАП        5,100,000 авг 2019
България Банка ДСК        1,000,000 авг 2019
Холандия Болница в Хага            899,682 юли 2019
Франция Sergic (компания за недвижими имоти)            782,332 юни 2019
Португалия Centro Hospitalar Barreiro Montijo (болница)            782,332 дек 2018
Испания La Liga (футболно първенство)            488,958 юни 2019
Полша Администратор на лични данни            430,283 март 2019

* размерът на глобите е приравнен в български левове по референтни курсове към 29 август 2019 г. 

Покажи още

Христо Ласков

С над 15 години опит - 7 от които като журналист - технологиите са огромна част от живота ми. Колкото повече следя темата, толкова повече се убеждавам, че сигурността на информацията е в основата на който и да било и продукт или услуга. Затова отделям значителна част от времето си, за да развивам freedomonline.bg - българският сайт за IT сигурност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close