Cybersec NewsЗловредни кодове

Mylobot: вирус с впечатляващи техники за заразяване

Откритият от Deep Instinct спира обновяването на Windows и вградената в операционната система защита и "убива" други ботмрежи на заразения компютър

Последен ъпдейт на 28 юни 2018 в 11:26 ч.

Ботмрежа с „невиждано до момента ниво на сложност“ са открили анализаторите от израелската фирма за информационна сигурност Deep Instinct. Зловредния инструмент MyloBot Botnet включва различни техники на заразяване, сред които и възможност да изключва Windows Defender и актуализациите на Windows.

Според анализа, публикуван Том Нипавски, “торбата с трикове” на Mylobot се пръска по шевовете. Сред тях са:

  • техники срещу VM
  • anti-sandboxing, anti-debugging
  • криптирано ядро
  • техника за инжектиране на код
  • скриване на процеси (когато атакуващият създава нов процес в suspended режим и замества неговия образ с този, който трябва да бъде скрит)
  • reflecting EXE, който включва изпълнение на EXE файлове директно от паметта, без да се съхраняват върху диска
  • механизъм за забавяне от 14 дни, преди достъп до C&C (командни) сървъри.

Структурата на самия код е много сложна – това е многофункционален злонамерен софтуер, при който всеки фрагмент отговаря за внедряването на различни възможности за атака
Том Нипавски в интервю за „Threatpost“

„Злонамереният софтуер съдържа три слоя файлове, вградени един върху друг, където всеки слой отговаря за изпълнението на следващия. Последният слой използва техниката [Reflective EXE],“ пише анализаторът.

Какво е ботнет? Вижте тук. 

Едно от нещата, които Mylobot прави, е да “убие” и изтрие копия на друг злонамерен софтуер на заразените машини. Той търси конкретни папки, които други ботнети използват и ги изтрива. Deep Instinct смята, че Mylobot унищожава друг злонамерен софтуер, за да зарази повече компютри и да направи повече пари за лицето или лицата, работещи с него.

Бъдете винаги в крак с новините от света на информационната сигурност – станете наши фенове във Facebook. 

Покажи още
Back to top button