Бързи новиниЗловредни кодове

Криптовирусът RansomEXX прескача от Windows на Linux

Ransomware тормози потребителите на Windows от години. В последно време той се променя и адаптира, за да може да компрометира и Linux сървъри. А вече е регистриран криптовирус, който прескача от Windows на Linux.

Засечен е нов троянец, наречен RansomEXX, който първоначално заразява Windows система и след това я използва за вход към набелязана Linux машина. Става дума за изключително таргетирани атаки: Всяка проба от кода, която изследователи от Касперски са проучили, е съдържала името на атакуваната организация. Сред жертвите е и Konica Minolta.

RansomEXX не е непознат – той атакува Windows от лятото на 2020 г. Еволюцията на зловредния код обаче е новост: Това е може би първият случай, при който криптовирус прескача между различни операционни системи.

Ransomware е изключително печеливш бизнес. Твърди се, че операторите на Ryuk заплахи са спечелили 34 млн. USD само от една успешна атака. Kиберпрестъпната група REvil казва, че прави над 100 млн. USD годишно от платени откупи. При това положение е най-логично да очакваме, че „пазарното развитие“ на криптовирусите ще продължи.

Препоръки:

  • Провеждайте редовни обучения на целия персонал, с фокус върху киберсигурността
  • Въведете в организацията си най-подходящата комбинация от решения за киберзащита, по възможност, основана на препоръка от професионалист
  • Прилагайте редовно ъпдейти на системите, за да елиминирате налични уязвимости, които могат да се окажат входна точка за кибератака
  • Прилагайте принципа най-необходимия достъп (least privilege)
  • Управлявайте паролите си, като, по възможност, използвате мениджъри на пароли и двуфакторна автентикация
Покажи още
Back to top button