Кибератаки

Криптовирус е най-вероятната причина за глобално спиране на услугите на Garmin

Последен ъпдейт на 27 юли 2020 в 08:38 ч.

Криптовирус е най-вероятната причина за глобално спиране на услугите на производителя на GPS и смарт устройства Garmin. Атаката е започнала около обяд източно-американско време на 23 юли (около 6:30 часа следобед българско време) и продължава повече от 16 часа.

Към момента сайтовете на компанията са недостъпни. Не работи и услугата ѝ Garmin Connect, с която собствениците на смарт часовници могат да синхронизират физическите си активности и да следят напредъка в тренировъчните си планове.

Недостъпен е и колцентъра на Garmin, което на практика парализира комуникацията с компанията, освен чрез каналите ѝ в социални медии. Засегнати са и мейли и чат услуги, казват в единственото си официално съобщение по повода в Twitter от Garmin:

Официално, причината за спирането на услугите не е оповестена, но медии като Forbes, Android Central, ZDNet  и други твърдят, че става въпрос за зараза с криптовирус. Причина за твърдението е публикация в тайвански новинарски портал (линк към превод на статията в Google Translate), в която се цитира вътрешна кореспонденцията на ИТ екипа на Garmin. Цитира се и името на потенциалния вирус: WastedLocker. За негов автор е сочена групата Evil Corp, за която се твърди, че се състои предимно от руски хакери. Нейни цели са предимно американски компании.

Ще продължим да следим темата.

Покажи още
Back to top button