Лични данниРегулации и закони

Колко струват откраднатите лични данни на черния пазар

Продава се всичко: от лични съобщения във Facebook до данни за достъп до сървъри. Понякога за жълти стотинки

Световният пазар на крадени данни генерира 160 млрд. долара годишно според оценка на експерта по компютърни престъпления Майк Макгуайър. В това число влизат както големи информационни масиви – например списъци с данните на клиенти – така и данните на индивидуални потребители.

На нелегалните пазари за данни се продава всичко: от лични съобщения във Facebook до данни за достъп до сървъри. В повечето случаи цените са много достъпни и позволяват кражба на самоличност и пробив в информационната сигурност на една организация срещу съвсем скромна инвестиция.

Ценни данни за жълти стотинки

Има случаи, в които данни за достъп до критично важни информационни системи се продават на поразително ниски цени. Изследователите на McAfee посочват пример, в който данните за достъп до устройство на територията на американско летище се продават за едва 10 долара. Става дума за достъп през RDP (Remote Desktop Protocol), като данните за влизане в устройството са били откраднати и пуснати за продажба в един от нелегалните онлайн пазари UAS Shop.

„Атака срещу определена мрежа може да се окаже изключително лесна и евтина. Престъпници като авторите на рансъмуера SamSam например трябва да похарчат само 10 долара. Срещу това те получават данни за достъп през RDP, с които могат да заразят устройството с рансъмуер и да искат откуп от порядъка на 40 хил. долара. Това не е никак лоша възвращаемост на инвестицията“, коментира Джон Фокър от McAfee.

Лични документи, разплащателни инструменти

Цената на фалшив американски паспорт с откраднати лични данни може да достигне 2000 долара по данни на Experian. Фалшива диплома може да се купи за между 100 и 400 долара, а шофьорска книжка – за около 20 долара. Между 20 и 200 долара струват крадени данни за достъп до платежна услуга като PayPal.

В нелегалните онлайн магазини могат да се намерят и големи масиви лични данни като имейл адреси, телефонни номера, физически адреси и други. Според Trend Micro цената на списък с мобилни номера може да струва до 1240 долара, а списък със стационарни номера – около 1930 долара.

Откраднати данни от Facebook

През ноември 2018 г. BBC съобщи за данни от 81 хил. хакнати Facebook профили, които се продават в интернет. Данните са предимно лични съобщения между потребители. Допълнителна проверка установи и данни от 176 хил. профили като например имейли и телефонни номера.

През септември 2018 г. данните на 29 млн. потребители на Facebook бяха откраднати след атака срещу социалната мрежа. Откраднатите данни включват имена, телефонни номера, имейл адреси, пол, религия, местоживеене, рожденна дата, образование, месторабота, места, на които потребителят се е тагнал и други.

Как да се предпазите от кражба на лични данни

Няма пълна защита от кражбата на лични данни, но има мерки, които можете да предприемете, за да намалите рисковете.

Покажи още
Back to top button