АтакиВсички новиниНай-новотоУязвимости

Как да не ставате машина за пари на хакери

Над 5 млн. Android устройства са използвани да генерират приходи от реклама за хакерска група без знанието на собствениците им

Знаете ли, че Android устройството ви може да бъде използвано за генериране на приходи на хакери? Поредното доказателство на тази теза идва с името RottenSys – зловреден код, маскиран като системен процес на операционната система (System Wi-Fi service).

Този път вирусът не е част от тези над 700,00 открити и свалени от Google кодове, а идва като предварително инсталиран на устройството. Да, точно така – над 5 млн. потребители (поне) са си закупили заразен телефон.

Кой е засегнат

Сред засегнатите марки са Honor, Huawei, Xiaomi, OPPO, Vivo, Samsung и GIONEE— но заразата се е случила след производството на самите устройства (т.е. производителите нямат нищо общо с нея). Общото между заразените устройства е доставчикът – Tian Pai, но анализаторите от Check Point Security, открили зловредния код. Те не твърдят и не могат да докажат дали дистрибуторът има роля в кампанията, пише The Hacker News.

Информация устройствата да са стигнали до България няма.

Как работи уязвимостта

RottenSys е зловреден код, който по никакъв начин не подобрява сигурността на използваните от телефоните WiFi връзки.

Официалната информация от анализа гласи, че кампанията е започнала през септември 2016 г. И до 12 март 2018 г. от нея са засегнати 4 964 460 устройства.

Зловредният код не започва да действа веднага – за да не бъде засечен. Той чака нареждане от команден сървър, от който сваля и няколко допълнителни компонента, за да започне да работи пълноценно. Свалянето се извършва без знанието на потребителя – тъй като вирусът има на практика пълно позволение да се разпорежда със случващото се на засегнатия телефон.

След старта на дейността си, вирусът действа като adware – и показва реклама на началните екрани на заразените Android устройства, като попъп прозорци и по други начини.

Според различни изчисления, само за периода 2 – 12 март вирусът е генерирал 13 250 756 показвания на реклами, което е генерирали приход от над 115 хил. USD на създателите му.

Как да разпознаете зловредния код?

Проверете устройството си за наличието на някой от долните процеси като отидете в системните настройки на Android и изберете менюто App Manager:

  • android.yellowcalendarz (每日黄历)
  • changmi.launcher (畅米桌面)
  • android.services.securewifi (系统WIFI服务)
  • system.service.zdsgt

Ако го видите наличен – деинсталирайте приложението веднага.

Бъдете винаги в крак с новините от света на информационната сигурност – станете наши фенове във Facebook. 

Тагове
Покажи още

Христо Ласков

С над 15 години опит - 7 от които като журналист - технологиите са огромна част от живота ми. Колкото повече следя темата, толкова повече се убеждавам, че сигурността на информацията е в основата на който и да било и продукт или услуга. Затова отделям значителна част от времето си, за да развивам freedomonline.bg - българският сайт за IT сигурност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close