ВирусиВсички новиниЛични данни

„Искате си данните? Платете ни с… достъп до данните“

CommonRansom е криптовирус с много необичайно искане за откуп

Основната цел на престъпниците, които работят с криптовируси, е да получат финансова изгода. Някои от тях обаче го правят с особена изобретателност.

Обикновено когато компютърът ви е заразен с рансъмуер, вие трябва да платите откуп, за да получите ключ, с който да дектиптирате данните на твърдия диск. Но BleepingComputer съобщава за криптовирус, който освен откуп в биткойн иска от жертвите да изпратят и… данни за отдалечен достъп до компютрите им.

Подобно искане е крайно необичайно. То предполага, че авторът му иска първо да прибере откупа, а след това да открадне и данните на жертвата си.

Това е като да откриете бележка в дома си: „Откраднахме телевизора ви. Ще си го получите обратно, ако ни платите 150 лв. Пратете и ключове за входната врата, за да можем да влезем и да ви го върнем“.

Едва ли ще дадете на крадци ключовете за дома си.

Рансъмуерът е докладван за пръв път на 30 октомври и е наречен CommonRansom.

На заразения компютър се появява съобщение за откуп в размер на 0.1 биткойн. Но освен откупа жертвата трябва да изпрати на посочен имейл адрес и следните данни: IP адрес на заразения компютър, RDP порт и потребителско име и парола за администраторски достъп.

Да се предостави тази информация е изключително неразумно. Данните дават възможност на автора на рансъмуера да получи достъп до заразения компютър. Той може действително да декриптира файловете на твърдия диск, но едновременно с това може да ги копира или унищожи, да инсталира друг малуер на устройството и т.н.

Рансъмуерът продължава да е основна заплаха за потребителите в интернет. Според McAfee броят на новите варианти на криптовируси намалява от средата на 2017 г. досега.

Това не променя факта, че към юни 2018 г. са засечени почти 18 млн. различни версии на рансъмуер. Всяка от тях има потенциала да зарази хиляди индивидуални потребители и фирми.

Получавай новините по имейл

Избираме и ви изпращаме седмичен бюлетин с най-интересното от freedomonline.bg. Новини, анализи, тенденции.

Тагове
Покажи още

Христо Петров

Информационната сигурност е тема, която незаслужено бива неглижирана от повечето потребители и медии. А не трябва, защото тя засяга всичко в модерния свят: от свързания към интернет тостер в кухнята до хакерските атаки, които струват на бизнеса милиарди долари всяка година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close