Cybersec NewsКибератакиПолезни съветиУязивмости, експлойти, ъпдейти

IQY: нов и неочаквано ефективен начин за разпространение на малуер

Ако атаката е успешна, тя може да установи контрол върху заразеното устройство

Последен ъпдейт на 15 октомври 2018 в 15:33 ч.

IQY файловете се използват за сваляне на данни от интернет и зареждането им в таблица в Excel. От средата на 2018 г. обаче те се използват и в спам и спиър фишинг кампании за инсталирането на малуер.

Такива кампании започват да се превръщат в тренд според Quick Heal. Фирмата за информационна сигурност анализира една от последните кампании, които разчитат на IQY файл, за да атакуват компютри. Атаката протича по следния начин:

1.Жертвата получава имейл с прикачен PDF файл, в който има вграден IQY файл;

2.Когато жертвата отвори PDF файла се задейства и отварянето на IQY файла;

3.Жертвата вижда предупреждение да потвърди, че желае да отвори IQY файла;

4.Ако потвърди се отваря ново предупреждение. То е част от вградената защита на Microsoft Office срещу потенциално опасни файлове и скриптове;

5.Ако жертвата пренебрегне и това предупреждение и натисне Enable се задейства PowerShell скрипт, който сваля на устройството инсталационни файлове за FlawedAmmyy;

FlawedAmmyy е троянизирана версия на софтуера за отдалечен достъп Ammyy. FlawedAmmyy действа като RAT (Remote Administration Tool) и за съществуването му се знае от 2016 г. Зловредният код позволява да се установи контрол върху заразеното устройство, да се преглеждат и управляват файловете на твърдия диск, да се прави скрийншот на екрана и др.

„Хакерите постоянно откриват нови начини да заразяват потребителите с малуер и IQY файловете са един от тях. Предпазливостта е най-доброто средство да се избегне заразяване. Потребителите трябва да внимават, когато отварят прикачени файлове от имейли, идващи от съмнителен източник“, коментират от Quick Heal.

IQY файловете добиха популярност като средство за разпространение на малуер сравнително скоро. Една от първите големи спам кампании с прикачен IQY файл, се появи през май 2018 г.

IQY могат да се разпространяват като прикачен файл в имейла, но могат и да са вградени в PDF файл, който от своя страна е прикачен към имейла. Такъв е и горепосоченият пример. Този тип атаки разчитат на една и съща уязвимост: потребителите неглижират системните предупреждения да не отварят файлове, които свалят данни от интернет.

Excel разполага с филтър за такива файлове. По подразбиране той е включен на Prompt user about Data Connections. Това означава, че ще получавате предупреждение всеки път, когато се опитвате да отваряте файл, който сваля данни от интернет. Можете да промените филтъра на Disable all Data Connections, което ще забрани отварянето на външни връзки от документа.

За да настроите филтъра, влезте в Excel и изберете:

File > Options > Trust Center > Trust Center Settings > External Content

Съвети за бизнеса и потребителите

Обучавайте служителите си да не отварят имейли и прикачени файлове от неизвестен източник;

Използвайте антивирусен софтуер и антиспам филтри;

Покажи още
Back to top button