Cybersec NewsКибератаки

Хакерите от Sednit използват Brexit, за да атакуват държавни организации

Поредната спам кампания инсталира малуер, който събира данни за заразените устройства

Последен ъпдейт на 3 декември 2018 в 09:05 ч.

Хакерската група Sednit използва събитията около Brexit, за да разпространява малуер. Сред основните цели на групата са държавни институции в Централна Азия и Централна и Източна Европа.

В момента членовете на Sednit водят активна спам кампания, показва анализ на компанията за информационна сигурност Accenture Security. Имейлите съдържат зловреден документ Brexit 15.11.2018.docx, чието име заблуждава, че има връзка с преговорите между Великобритания и Европейския съюз. „Темата за Brexit подсказва кои са целите на групата, която се фокусира основно върху страни-членки на NATO, страни в Централна Азия и съседни на Русия страни“, коментират от Accenture Security.

В прикачения документ има макро скрипт, който сваля на компютъра истинския малуер – в случая Zekapab, известен още и като Zebrocy. Зловредният код събира информация от заразеното устройство като средство за шпионаж. Според компанията за киберсигурност ESET малуерът се използва активно поне от няколко години и постоянно еволюира.

За Sednit се предполага, че е свързана с руското разузнаване. Групата се счита за автор на някои значими атаки, включително и такива срещу държавни институции. Според ESET първата хакерска атака с UEFI руткит е дело именно на Sednit.

За атаката, станала известна като LoJax, беше съобщено в края на септември. Tя се отличава с това, че атакува UEFI на устройството и може да устои на смяна на операционната система и дори смяна на твърдия диск на заразения компютър. Според ESET основна цел на атаката с UEFI руткит са държавни институции от Централна и Източна Европа.

Актуалната спам кампания не се различава съществено от други подобни, извършвани от групата. Тя обаче показва, че членовете на Sednit продължават да са активни. „Предвид предполагаемата връзка с Русия, очевидно групата разполага с достатъчно ресурси, за да атакува организации. Ето защо са необходими инвестиции в защитни мерки“, коментират от Accenture Security.

Съвети за администратори

Блокирайте IP адреса на използвания за атаката команден сървър: 109.248.148.42;

Инструктирайте служителите във фирмата да не разрешават отварянето на скриптове от документи за Microsoft Office;

Покажи още
Back to top button