АтакиВсички новини

Хакери са източили 1 млн. долара от благотворителна организация

Save the Children Federation е станала жертва на измама със служебен имейл

Хакери са източили почти 1 млн. долара от неправителствената организация Save the Children Federation чрез измама със служебен имейл. Te са успели да получат достъп до електронната поща на служител в Save the Children Federation и са наредили плащания към фиктивна организация, посочва Boston Globe.

Организаторите на атаката са изготвили фалшиви фактури и документи, които са изпратили от хакнатата електронна поща. Така те са заблудили Save the Children Federation, че трябва да направи плащане от близо 1 млн. долара към фиктивна организация в Япония. Тя трябвало да използва парите, за да купи соларни панели за здравни центрове в Пакистан.

Измамата била достатъчно добрe замислена и Save the Children Federation действително направила плащането. Въпреки това организацията успяла да си възстанови по-голяма част от сумата, тъй като имала застраховка.

Save the Children Federation е американското звено на международната организация Save the Children International, която се занимава с благотворителна дейност, свързана с подпомагането на деца. Самата измама се е случила през май 2017 г.

Измамите със служебен имейл са сериозна заплаха за нституциите. ФБР оценява загубите от тях на 3.6 млрд. долара за периода между 2014 и 2018 г. Една от обичайните атаки е да се компрометира пощенска кутия на служител в организация и от негово име да се нареди плащане към сметка, управлявана от хакерите.

Този тип атака не изисква големи инвестиции или задълбочени технически познания. Това увеличава кръга от престъпници, които могат да я осъществят. Прочетете нашия списък със съвети как да се предпазите от измама със служебен имейл.

 

Тагове
Покажи още

Христо Петров

Информационната сигурност е тема, която незаслужено бива неглижирана от повечето потребители и медии. А не трябва, защото тя засяга всичко в модерния свят: от свързания към интернет тостер в кухнята до хакерските атаки, които струват на бизнеса милиарди долари всяка година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close