Cybersec NewsКибератаки

Хакери са източили 1 млн. долара от благотворителна организация

Save the Children Federation е станала жертва на измама със служебен имейл

Хакери са източили почти 1 млн. долара от неправителствената организация Save the Children Federation чрез измама със служебен имейл. Te са успели да получат достъп до електронната поща на служител в Save the Children Federation и са наредили плащания към фиктивна организация, посочва Boston Globe.

Организаторите на атаката са изготвили фалшиви фактури и документи, които са изпратили от хакнатата електронна поща. Така те са заблудили Save the Children Federation, че трябва да направи плащане от близо 1 млн. долара към фиктивна организация в Япония. Тя трябвало да използва парите, за да купи соларни панели за здравни центрове в Пакистан.

Измамата била достатъчно добрe замислена и Save the Children Federation действително направила плащането. Въпреки това организацията успяла да си възстанови по-голяма част от сумата, тъй като имала застраховка.

Save the Children Federation е американското звено на международната организация Save the Children International, която се занимава с благотворителна дейност, свързана с подпомагането на деца. Самата измама се е случила през май 2017 г.

Измамите със служебен имейл са сериозна заплаха за нституциите. ФБР оценява загубите от тях на 3.6 млрд. долара за периода между 2014 и 2018 г. Една от обичайните атаки е да се компрометира пощенска кутия на служител в организация и от негово име да се нареди плащане към сметка, управлявана от хакерите.

Този тип атака не изисква големи инвестиции или задълбочени технически познания. Това увеличава кръга от престъпници, които могат да я осъществят. Прочетете нашия списък със съвети как да се предпазите от измама със служебен имейл.

 

Покажи още

24 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button