Cybersec NewsПолезно за админиУязивмости, експлойти, ъпдейти

DSP – Ахилесовата пета на съвременните смартфони

Смартфоните се използват от над 3 млрд. потребители в световен мащаб и отдавна са се превърнали в неразделна част от ежедневието ни. Тъй като мобилният пазар расте непрестанно, производителите на мобилни устройства се надпреварват един друг в предлагането на нови функционалности и възможности, с цел да предоставят по-иновативни технологии в устройствата си спрямо конкуренцията.

За да подкрепят този неуморен стремеж към иновации, те често разчитат на трети страни да осигурят необходимия хардуер и софтуер за продуктите си. Едно от най-разпространените такива решения са DSP чиповете (Digital Signal Processor).

Какво представлява DSP технологията на човешки език?

DSP (Digital Signal Processor) е система на чип, състояща се от хардуер и софтуер, проектирана да оптимизира функционирането и употребата на смартфоните, като част от отговорностите ѝ са:

  • Зареждане – управлява функцията „бързо зареждане“
  • Мултимедия и визуализация – например Augmented Reality (технология, която добавя виртуални елементи към реалния свят, използвайки камерата на смартфона – използва се при филтрите на Snapchat, в играта Pockemon Go и други).
  • Обработка на изображения и видео с високо качество
  • Изчисления, свързани с невронни мрежи (лицево разпознаване)
  • Различни аудио функции – например стрийм на аудио, видео и гласови данни.

Казано на кратко, DSP е завършен компютър на един чип – и почти всеки съвременен телефон включва поне един от тези чипове. Предимството му е, че позволява мобилното устройство да обработва набор от данни с висока производителност и ниска консумация на енергия.

Прекалено хубаво, за да е истина?

До тук DSP чиповете създават представата, че са отговорни за супер силите на съвременните смартфони, но на каква цена идва това? От икономическа гледна точка, позволяват на производителите да предоставят на потребителя най-иновативните и мощни решения. Погледнато от технически аспект обаче, те представляват допълнително звено, подлежащо на атака.

Тук идва “тънкият момент” – тъй като дизайнът, кодът и като цяло технологията зад DSP чиповете може да бъде изключително сложна, производителите на крайния продукт могат да унаследят уязвимости, за които никой не подозира. Може да си ги представим като черните кутии в самолетите – никой не знае какво точно има вътре, включително и какви уязвимости.

От Сheck Point провеждат проучване по темата, наречено неслучайно “Ахил”, в което извършват обширен преглед на сигурността на DSP чиповете на един от водещите производители – Qualcomm Technologies. Чиповете (Snapdragon) на Qualcomm са разпространени в устройства, съставляващи над 40% от пазара на мобилни телефони, включително Google, Samsung, LG, Xiaomi, OnePlus и други.

Над 400 сегмента уязвим код

В тествания DSP чип са открити повече от 400 сегмента уязвим код и тези уязвимости биха могли да окажат следното въздействие върху потребителите:

  • Нападателите могат да превърнат телефона в перфектния шпиониращ инструмент, без да се изисква никакво взаимодействие с потребителя – информацията, която може да бъде извлечена от телефона, включва снимки, видеоклипове, запис на разговори, данни от микрофона в реално време, данни за местоположението и т.н.
  • Атакуващите имат възможността да спрат цялостното функциониране на смартфона – отказвайки достъп на потребителя до данните на телефона (включително снимки, видеоклипове, контакти и т.н.) се извършва целенасочена атака тип отказ-от-услуга (denial-of-service).
  • Зловреден софтуер или друг злонамерен код могат напълно да прикрият дейностите си и да не могат да бъдат отстранени.

Check Point не дава технически подробности за уязвимостите и как те могат да бъдат експлоатирани, докато не станат достъпни за крайните потребители пачове, с които да могат да се защитят. Уязвимостите на DSP чиповете са номерирани – CVE-2020-11201, CVE-2020-11202, CVE-2020-11206, CVE-2020-11207, CVE-2020-11208 и CVE-2020-11209.

Вектори на атака и опасностите за крайният потребител

Уязвимостите могат да бъдат експлоатирани, когато потребителят изтегли видео или друго медийно съдържание, което се обработва от чипа. Жертвите могат да бъдат атакувани и чрез инсталиране на злонамерени приложения, които не питат за никакви права, но същевременно имат достъп до всичко.

Оттам нападателите могат да следят местоположението, да подслушват аудио в реално време, да достъпват и свалят снимки и видеоклипове от устройството.

Как да се предпазим?

В изявление служителите на Qualcomm заявяват, че работят усърдно по разрешаването на проблема и предоставянето на подходящи смекчаващи мерки, като засега няма доказателства уязвимостта да е реално експлоатирана от хакери. Също така насърчават крайните потребители да актуализират своите устройства веднага щом пачовете станат налични и да инсталират приложения само от надеждни места като например Google Play Store. Междувременно, от Check Point препоръчват организациите да защитят корпоративните данни на мобилните си устройства, като използват решения за мобилна сигурност.

Покажи още
Back to top button