АтакиВирусиНай-новотоТоп новини

DoubleLocker: за първи път двуфакторен криптовирус

Вирусът заключва устройството с PIN – и за всеки случай криптира информацията на него

DoubleLocker е ново поколение криптовирус (или ransomware), който залага на двуфакторнозаключване на информацията на потребителя – чрез принудителна смяна на PIN кода на устройството и криптиране на информацията, за всеки случай.

В основата на вируса е добре познатият троянец Android.BankBot.211, който краде банкова информация от засегнатите устройства. DoubleLocker се разпространява подобно на пра-родителя си – най-вече под формата на фалшив Adobe Flash Player чрез заразени сайтове.

Откупът за отключване на информацията е 0.0130 BTC (в момента – около 54 долара) – а срокът за плащането му е 24 часа. Дори и да не бъде платен обаче, информацията на устройството няма да бъде изтрита.

В съобщението за откуп е добавено предупреждение, че потребителят не трябва да се опитва да премахва по какъвто и да било начин или да блокира DoubleLocker: “Без [софтуерът], никога няма да може да получите информацията си обратно”.

А за да предотвратят нежелано деинсталиране на „софтуера“, киберпрестъпниците дори препоръчват деактивиране на наличен антивирус на устройството.

Как може да се предпазите от DoubleLocker и как да премахнете вируса от вече заразено устройство – може да прочетете в блога на ESET, които са откриватели на заразата.

Бъдете винаги в крак с новините от света на информационната сигурност – станете наши фенове във Facebook. 

Тагове
Покажи още

Христо Ласков

С над 15 години опит - 7 от които като журналист - технологиите са огромна част от живота ми. Колкото повече следя темата, толкова повече се убеждавам, че сигурността на информацията е в основата на който и да било и продукт или услуга. Затова отделям значителна част от времето си, за да развивам freedomonline.bg - българският сайт за IT сигурност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close