Кибератаки

Българска следа в хак, довел до елиминирането на целия архив на VFEmail

Успешна атака е довела до заличаването на две десетилетия информация, всички архиви и резервни копия на имейл услугата

Успешна хакерска атака с българска следа е довела до заличаването на целия архив информация на американската мейл услуга VFEmail и всички нейни резервни копия. Така, по думите на основателя ѝ, последните две десетилетия от труда му са заличени безвъзвратно.

Според официалното съобщение на компанията, хакерът, осъществил пробива (с име aktv), е с българско IP – 94.155.49.9. Адресът е собственост на българската компания Датикум. Вероятно хакерската атака е била стартирана от компрометирани сървъри в дейта центъра.

„Атаката е довела до заличаването на цялата налична информация в акаунтите на потребителите на VFEmail, както на основните, така и на бекъп сървърите ни,“ коментират от компанията. „Работим, за да възстановим каквото успеем,“ допълват те.

Хакерът не е поискал откуп или каквото и да било друго – просто е унищожил услугата. Сред заличените данни са писмата на потребителите, настройките и филтрите на профилите им и т.н. Реално, платените клиенти на VFEmail вече имат достъп до пощенските си кутии, но не и до кореспонденцията си.

Покажи още
Back to top button