Най-новотоТоп новиниУязвимости

Ъпгрейднете вашия Mac, iPhone и iPad сега

Apple запуши 4 уязвимости в macOS и iOS, които позволяват манипулирането на URL адреси, заредени с QR коддове и изпълнение на зловредни кодове от заразени сайтове

Ако използвате macOS или iOS, време е за ъпгрейд на операционната ви система, за да запушите 4 сериозни уязвимости в сигурността на устройството си.

От какво ще се предпазите:

  1. Две от критичните уязвимости са CVE-2018-4200 и CVE-2018-4204. Те засягат WebKit, енджинът на уеб браузъра на Apple Safari (версиите му и за macOS, и за iOS. Те позволяват изпълнението на произволен код при посещение за заразени уебсайтове от страна на уязвими потребители.
  2. CVE-2018-4187 е бъг в софтуера за парсване на уеб адреси от страна на QR четеца на операционната система. Благодарение на нея, може лесно да се създаде QR код, който да показва невинно изглеждащо име на хост в известието показано от устройството, докато връзката сочи към злонамерен сайт
  3. CVE-2018-4206 – засяга Crash Reporter, приложението, което изпраща Unix краш логове на инженерите на Apple с цел откриване на потенциални бъгове, довели до забиване на устройствата. Грешката в него дава на приложението завишени права.

Ъпдейти за tvOS, watchOS и iTunes не са налични, но предвид предишния ни опит в подобни ситуации, можем да заключим, че може да ги очакваме скоро, тъй като WebKit е наличен и в тях.

Бъдете винаги в крак с новините от света на информационната сигурност – станете наши фенове във Facebook. 

Тагове
Покажи още

Христо Ласков

С над 15 години опит - 7 от които като журналист - технологиите са огромна част от живота ми. Колкото повече следя темата, толкова повече се убеждавам, че сигурността на информацията е в основата на който и да било и продукт или услуга. Затова отделям значителна част от времето си, за да развивам freedomonline.bg - българският сайт за IT сигурност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close