Бързи новини

38% от служителите споделят чувствителна служебна информация с AI чатботове

Според ново проучване на CybSafe и National Cybersecurity Alliance (NCA) повече от 1/3 (38%) от служителите споделят чувствителна служебна информация с AI инструменти без разрешението на работодателя си.  

Това поведение е особено силно изразено сред по-младите поколения – около половината (46%) от анкетираните представители на поколението Z и 43% от милениалите признават, че го правят. 

Проучването също така установява, че 52% от респодентите разкриват, че все още не са преминали никакво обучение за безопасно използване на AI. 

Въпреки фрапиращия процент на служителите, които споделят критична информация с AI модели, 2/3 от анкетираните (65%) изразяват загриженост относно киберпрестъпленията, свързани с AI. Повече от половината (52%) смятат, че технологията ще затрудни откриването на измами, а 55% – че тя ще влоши сигурността в интернет. 

Тази статистика е изключително притеснителна, тъй като въвеждането на служебни данни в AI чатбот без подходящи мерки за сигурност може да доведе до сериозни рискове: 

  • изтичане на критична информация; 
  • злоупотреба с данни; 
  • нарушаване на регламенти като GDPR; 
  • употребата им за фишинг атаки и социално инженерство. 

Затова компаниите трябва да провеждат постоянни обучения по киберсигурност за служителите си и да въведат ясни процеси и строги правила за работа със служебни данни.  

 

Източник
Infosecurity-magazine.com
Покажи още
Back to top button