Кибератаки

Училищата и университетите плащат най-големи откупи при ransomware атаки

Последен ъпдейт на 25 септември 2024 в 12:39 ч.

Училищатa и университетите са изправени пред нарастващи разходи, свързани с ransomware атаки, от една страна, а от друга – срещат все повече трудности да се възстановят след тях. 

Организациите от образователния сектор плащат най-високата средна стойност след подобни кампании – 6,6 млн. USD, като сумата е сравнима само с откупите, платени от федералното правителство на САЩ.  

Докладът State of Ransomware in Education 2024 на компанията за киберсигурност Sophos установява, че 44% от училищата в 14 държави от различни глобални региони, в това число и Европа, са се сблъскали с искане за откуп в размер на 5 млн. USD или повече. На 32% от висшите учебни заведения са им били искани между 1 и 5 млн. USD, а на 35% – над 5 млн. USD. 

Кампаниите срещу образователни институции са намалели през 2024 г. в сравнение с 2023, но остават повече спрямо 2022. 

В същото време 95% от атакуваните образователни институции са съобщили, че киберпрестъпниците са се опитали да компрометират и резервните копия на данните им, като при 71% тези опити са успешни. 

Въпреки че България не е след изследваните държави, училищата у нас не са застраховани по никакъв начин. За да се предпазят от ransomware атаки, те трябва да: 

  • спазват стратегията за съхранение на данни 3-2-1: 3 отделни копия на данните, съхранявани на 2 различни места, и 1 копие офлайн; 
  • сте сигурни, че резервните копия работят правилно, което изисква постоянни проверки; 
  • поддържат всички свои софтуери, особено тези за защита и създаване на резервни копия, актуализирани; 
  • използват софтуери за киберсигурност; 
  • въведат стриктен контрол на достъпа до своите системи и хранилищата на резервни копия чрез инструменти за аветентикация и оторизация; 
  • провеждат постоянно обучения по киберсигурност на служителите си. 
Източник
Infosecurity-magazine.com
Покажи още
Back to top button