Бързи новини

10-те водещи платформи за онлайн резервации излагат на риск потребителските данни

10-те най-големи сайта за онлайн резервации на полети, хотели, коли под наем и ваканционни пакети, включително Orbitz, Kayak, Skyscanner и Travelocity, имат проблеми с киберсигурността. Четири от компаниите са изключително уязвими – цели 91% от сериозните уязвимости са открити в техните системи.

Според компанията за киберсигурност Cequence те позволяват дори атаки от типа man-in-the-middle (MiTM), при които нападателите могат да прихващат и манипулират комуникациите им с потребителите. 

Недостатъците са свързани с облачната инфраструктура на платформите – техните облачни системи се разрастват много бързо и не могат да бъдат ефективно управлявани. Това увеличава броя на публично достъпните облачни инстанции, така че в един момент организациите дори не знаят какви технологични активи съществуват в тяхната мрежа, камо ли да ги защитят. 

Подобни уязвимости могат да доведат до финансови загуби и кражба на самоличност за потребителите, но и до репутационни щети и правни проблеми за самите доставчици на услуги. 

В случая става дума за туристическата индустрия, но облачните операции стават все повече в почти всеки един сектор днес. Така че бизнесите трябва да бъдат много внимателни, когато разширяват използването на облака, и този процес винаги да бъде съобразен със сигурността.  

Източник
Darkreading
Покажи още
Back to top button