Бързи новини

Увеличават се случаите на източване на банкови карти и инвестиционни измами в България

През последните месеци в България се наблюдава значително увеличение на случаите на източване на банкови карти и инвестиционни измами, съобщават от ГДБОП пред БНР. Началникът на Дирекция „Киберпрестъпност“ старши комисар Владимир Димитров обясни, че хакерите най-често получават данните на жертвите чрез заразени компютри или фалшиви имейли от името на банки.

Ръст на инвестиционните измами

Схемите на инвестиционните измами са изключително добре изградени. Жертвите биват убеждавани да инвестират в интернет платформи и да превеждат пари за такси или комисионни, за да получат несъществуваща печалба. „Всеки ден имаме сигнали от жертви, които губят между 10 и 20 хил. лв., а понякога и шестцифрени суми,“ обясни Димитров.

Опитите за теглене на пари от банкови карти също са нараснали значително. Много често това се случва чрез заразени компютри или фишинг имейли, в които жертвите сами предоставят данни за достъп. „През последните месеци наблюдаваме трайно увеличение на подобни случаи,“ добави Димитров.

Пример от първо лице

Репортерът от БНР Даниел Инков е сред потърпевшите, като сподели, че му липсват 2 000 лв. от сметката. След обаждане на банката е установено, че транзакциите са направени към компании в САЩ.

Превенция и съвети

Симеон Нгуен, етичен хакер, обясни, че хакерите използват изкуствен интелект за създаване на убедителни фишинг имейли. Той подчерта, че фирмите не оповестяват хакерските пробиви, за да избегнат отговорност.

От ГДБОП призовават гражданите да бъдат внимателни при използване на онлайн банкиране и да не предоставят лични данни на непознати сайтове и имейли.

Покажи още
Back to top button