Зловредни кодове

10 разбивача на митове за сигурността на macOS

Само от началото на годината сме свидетели на 10 успешни атаки срещу операционната система, за която се носят силно преувеличени слухове за неуязвимост

Ако мислите, че за macOS няма вируси, помислете отново. Само за първата половина на годината вече има 10 успешни атаки срещу операционната система на Mac. А тенденцията е броят на тези заплахи да стават все по-голям.

Анализаторите от SentinelOne са събрали 10 успешно усвоени уязвимости за macOS само за последните шест месеца.

  1. OSX.DOK инсталира скрита версия на браузъра Tor и други приложения, които крадат потребителски данни, следят трафика и комуникацията през устройството. Зловредният софтуер се активира чрез фишинг кампания и може да разчете интернет трафика, дори да е криптиран.
  2. Както името подсказва, CookieMiner използва и криптоминер, и бекдор, за да се активира. След като устройството е заразено, зловредният софтуер се старае да открадне сметки за криптовалути и съответно да източи средствата на потребителя.
  3. Lazarus е известен отдавна, но продължава да се използва, защото позволява на киберпрестъпниците да установят пълен контрол върху заразените устройства.
  4. OSX.Pirrit използва реклами и браузъри, за да печели пари от търсенията в интернет на потребители, които са заразени. Заплахата пренасочва към измамни сайтове, чрез които устройствата се шпионират и хакерите крадат потребителски данни.
  5. Зловредният софтуер OSX.Siggen се разпространява чрез фалшиво WhatsApp приложение. Хакерите достъпват до устройствата чрез бекдор.
  6. Най-честият метод за разпространението на OSX.Loudminer са фалшиви копия на аудио софтуер като Ableton Live. Веднъж инсталиран, вирусът криптира данните в устройството.
  7. KeyStealDaemon краде пароли и използва вече патчнати zero-day уязвимости. Атаката е успешна, ако потребителят не е ъпдейтнал операционната си система.
  8. OSX/Linkerпък използва zero-day уязвимости, за които все още Apple няма пач. Разпространява се чрез фалшиви инсталатори на Adobe Flash Player. Хакерите могат да заблудят потребителя да изтегли опасно изображение и през него да изпълняват злонамерени кодове.
  9. OSX-Mokes и OSX.Netwire/Wirenet се крият зад модификации на легитимни имена като „Dropbox“, „Chrome“ и „Firefox“. Заплахите използват бекдор и могат да снимат екрана на устройството, да следят натисканията на клавиши и съответно да крадат информация.
  10. OSX/CrescentCore е заплаха, която се опитва да капитализира тегленията и търсенията от браузърите на заразени устройства чрез злонамерени софтуери като скеъруеър и блоатуер.

Факт е, че рекламните софтуери (може да) не са опасни – но е факт, че товарят излишно устройството и може да покажат реклами към потенциално опасни сайтове.

Ако използвате Mac, не мислете, че устройството ви е недосегаемо за хакери. Кибер престъпниците използват хитри методи за използване на уязвимостите в операционната система и могат да заблудят дори опитни IT специалисти.

Съветваме потребителите на устройства Apple да ги ъпдейтват редовно и да използват надеждни антивирусни програми.

Покажи още
Back to top button