Cybersec NewsПолезни съвети

5 стъпки за ефективна сървърна поддръжка

Последен ъпдейт на 28 юни 2018 в 13:52 ч.

Събитията, които действително могат да сплотят една компания не са много. Падането на сървъра безспорно е едно от тях.

Запознайте се с петте най-ефективни начина да се предпазите от подобен инцидент.

1. Поддържайте сървъра

Навлизането на облачните услуги сред бизнес сегмента успя да намали ефекта от сървърните крашове, но със сигурност не успя да елиминира подобни случаи. И дори част от инфраструктурата да е в облака, в повечето случаи, бизнесът продължава да ползва физически сървъри. Да не говорим, че болшинството български компании изобщо не се възползва от облачни услуги. Ето защо поддръжката и профилактиката на сървърите е толкова важна.

via GIPHY

2. Ъпдейтвайте често операционната система

Колкото и явно да ни се струва това, последните кибератаки с WannaCry и Petya ни доказаха, че дори и сериозни организации често забравят за тази на вид елементарна стъпка. WannaCry се оказа фатално ефективен защото се възползва от уязвимост в неъпдейтнати версии на Windows 7, но и от сървъри с Windows Server 2003. Затова е важно да се убедим, че компютрите и сървърите ни работят с активно поддържани от Microsoft операционни системи (никакви Windows XP и Server 2003).

Друг проблем е, че много от IT специалистите не искат и да чуват повече за сървърите веднъж настроили ги да работят правилно. Някои от тях достигат до абсолютно недопустими екстреми като изключват тотално процеса на автоматични ъпдейти на Windows. Да, тестването на пачове във виртуална машина (VM) отнема време, и да, Microsoft неведнъж е пускал бъгави пачове, но това не означава, че трябва съзнателно да държим операционните си системи неъпдейтнати, защото те непременно ще ни създадат главоболия един ден.

Най-новите версии на Windows дават повече контрол над това как и кога да се ъпдейтват операционните системи. Вижте тази статия за Windows Server 2016, за да се убедите сами.

3. Почиствайте сървъра

„Чакай, нали държа сървъра в затворено помещение?“

Браво, страхотно начало!

Още по-добро начало са сървърните поставки, рафтове и кабинети и подходящата микросреда. Но дори и в компанията, в която работите да има всичко това, сървърите неминуемо ще се пълнят с прах, а това води до намалена производителност и надеждност. Както всички знаем, съвременните процесори и видео карти автоматично намаляват производителността си, ако не получават адекватно охлаждане. За щастие висококачествените сървъри обикновено имат мощни перки за вентилация около критичните компоненти. Хайде, обаче, да се замислим какво друго прави една перка? Всмуква прах.

Ползвайте спрей с компресиран въздух, за да почистите внимателно сървърите, както отвън, така и отвътре. Внимавайте като впръсквате в перките. Разглобете и почистете отделно всеки един от филтрите, ако сървърната поставка има такива. Работете прецизно и търпеливо.

4. Качете сървъра на VM

Back-up сървър? Скъпо и неефективно. Виртуален сървър? Много по-добра идея.

Живеем във времена, в които можем да качим почти всеки сървър на VM, а това означава, че няма причина да не поддържаме копия на всичките си сървъри във виртуален вариант.

Освен, че е лесно, виртуалният сървър е далеч по-практичен от крепенето на още една купчина желязо в мазето на паркинга. Консолидацията на няколко стари сървъра в един виртуален сървър пък почти винаги ще доведе до повишена ефективност и пестене на време.

Ясно е, че не всички сървъри могат да бъдат виртуализирани заради лицензи, хардуерни пречки и други подобни, но това не е извинение да не качим тези, които могат да бъдат виртуализирани на VM.

За списък с това, което не трябва да виртуализираме, вижте тази статия.

5. Проверете за хардуерни проблеми

Дефектните компоненти са най-сигурният начин да пратим един сървър в гроба. Хардуерните грешки се проявяват най-често след POST (Power-on Self-test) процеса при стартирането на операционната система.. Проверете системните логове за хардуерни проблеми. Може да се окаже, че един обикновен ъпдейт на драйвърите решава проблема, а може и да се окаже, че нещо в сървъра е изгоряло.

Бъдете винаги в крак с новините от света на информационната сигурност – станете наши фенове във Facebook. 

Покажи още
Back to top button