Кибератаки

Повишен риск за търговията през предстоящите празници. Какви са заплахите за търговците?

Основното правило, което е хубаво да следвате е: действайте навреме, за да имате максимално безпроблемен коледен търговски сезон.

Голямото празнично пазаруване крие много рискове както за клиентите, така и за самите търговци. От принудително спиране на бизнеса ви заради блокиране на компютрите ви до глоби заради източване на данни за клиентите ви – това са само част от щетите, които може да претърпите най-често заради подценяване на информационната си сигурност.

Офлайн или онлайн – ето няколко прости стъпки, които да предприемете, за да намалите риска от загуби за бизнеса си в един от най-активните търговски периоди на годината.

Какви са рисковете?

  • Източване на данните за клиентите ви. Особено, ако сте онлайн магазин, използвате остаряла версия, неподдържана или лошо написана на платформа за електронна търговия като WooCommerce, OpenCart, Magento и т.н. Може да доведе до глоби по GDPR и репутационни щети.
  • Експлоатация на магазина ви за скимиране (кражба) на кредитни и дебитни карти или зловредна реклама. Звучи далечно, но всъщност е доста често срещано явление. Може да доведе до блокиране на системата ви за електронни разплащания, спиране на рекламните ви акаунти – и де факто – на целия ви бизнес.
  • Фалшифициране на бизнес комуникация. Представете си, че изпращате фактура на ваш клиент. В процеса на изпращане някой подменя IBAN-а на сметката ви и клиентът ви плаща, но на някой друг. Man in the middle или манипулиране на служебна кореспонденция е често срещано явление и в нашата практика.
  • Блокиране на бизнеса ви след атака с криптовирус. Дори и да имате 1компютър, с който работите на каса, ако той бъде криптиран – това означава спиране на работата ви поне за 1 ден.
  • Източване на чувствителна информация като оферти, договори и др. Ако служебните ви системи не са изградени по сигурен начин, може да позволят неоторизиран достъп до администраторски акаунти – което от своя страна да даде на атакуващия права да прави каквото пожелае. Особено, ако служителите ви ползвате слаби пароли или не сте въвели дву-факторна автентикация. API (интерфейс за програмиране на приложения).

Какво да предприемете вие?

За да не действате смело и безотговорно, ето няколко прости стъпки, които да следвате, за да намалите до минимум риска от нежелано прекъсване на работата ви в следващите няколко месеца. Голямата част от тях не изискват специални разходи – а са въпрос на решение от ваша страна:

  • Проверете всички дигитални активи – компютри, сайтове, сървъри и т.н. за актуалност и ъпдейтнете софтуера, с който работите
  • Ъпдейтнете всички пароли и въведете дву-факторна автентникация
  • Надградете защитата си с технически средства. Никога не е твърде рано да създадете многопластова система за защита на организацията ви – антивирус, защитна стена, XDR – това са само част от решенията, които в комбинация помежду си могат да са в основата на ефективна защита срещу случайна или дори таргетирана атака срещу бизнеса ви
  • Редовно обучение на персонала – практиката показва, че най-слабото звено е човешкия фактор. Обучавайте регулярно екипите си на базови правила за работа с информационни технологии
  • Планиране на реакция при настъпване на инцидент или събитие. Планът за реакция при инцидент ви гарантира, че дори и най-лошото да се случи, ще ограничите щетите като възстановите работата си максимално бързо. Изискайте не backup, а recovery план от доставчика си на киберсигурност – ако имате такъв. Ако нямате, потърсете сега

Основното правило, което е хубаво да следвате е: действайте навреме, за да имате максимално безпроблемен коледен търговски сезон. Инвестирайте в решения за киберсигурност, преди да стане инцидент. След него може да е твърде сложно, а дори и невъзможно бизнесът ви бъде възстановен в нормално състояние за адекватно време.

Покажи още
Back to top button