How-to

Киберсигурността изисква постоянство, а не еднократни действия

Ако сте ИТ специалист, който е мотивиран да се развие в сферата на киберсигурността, този текст е за вас

Киберсигурността е интересна, актуална и обширна област, която изисква задълбочени познания и разнообразни умения.  Започваме с това обобщение, за да ви подготвим, че ще ви е нужен детайлен план за действие, а не за да ви откажем.

Киберсигурността, по дефиниция, обхваща всички приети предпазни мерки за защита на ИТ системите и техните данни от неразрешен достъп, атаки и вреди, за да се гарантира тяхната достъпност, поверителност и цялост. Такъв мащабен обхват изисква сериозен професионален капацитет.

Ако сте ИТ специалист, който иска да повиши собствената си експертиза, да намери по-интересна и перспективна работа и атрактивно заплащане – продължете да четете. Да станете професионалист по киберсигурност е реално постижимо, стига да отделите нужното време и внимание и да не се страхувате да се натоварите. Междувременно, за да защитите организацията си, препоръчваме да се обърнете към експертите в областта, които ще ви помогнат да получите професионална защита, а и ще улеснят вашето израстване като специалист.

Изграждането на експертиза изисква любопитство и последователност

На първо място се информирайте какви теми включва киберсигурността. Подберете тези, които са ви най-интересни или най-необходими за работата ви и се задълбочете в тях. След като натрупате достатъчно знания, продължете с някоя от останалите теми.

На второ място – въоръжете се с търпение: овладяването на всяко умение изисква постоянство и дългосрочен времеви хоризонт. Киберсигурността, както всяка друга професия, изисква хиляди часове специално обучение, за да се превърне в умение.

Изберете ефективна учебна стратегия

Изборът на подход зависи от самите вас. Специалистите препоръчват като успешни следните три метода на усвояване на нови умения:

  • Top-down (отгоре надолу): Спирате се на конкретно умение и започвате да го изучавате. Ще спестите много време ако имате възможност да работите с ментор, дори и само под формата на стаж. Работата с добре подготвен специалист в областта на киберсигурността може да ви даде готови отговори и да ви спести някои провали. А и всеки ментор би предложил постоянна работа на стажант, който показва интерес, старание и прогрес.
  • Bottom-up (отдолу нагоре): Четенето на много книги и статии за киберсигурност, както и посещаването на подходящите курсове, е задължително. Добрата теоретична основа ще ви отвори врати към по-атрактивни позиции и възможности за развитие. И със сигурност ще увеличи шансовете ви да бъдете избран от добър ментор за съвместна работа – никой професионалист не иска времето му да бъде загубено напразно. А и много интервюта за работа започват с въпроса: „Кои са последните пет специализирани книги, които сте прочели?“
  • Проектно-базиран подход: Работата по конкретни проекти е най-прекият път към придобиване на практически умения. Това няма да ви спести четенето и нуждата от теоретична подготовка – само ще ви помогне точно вие да бъдете поканен в екипа. Работата по проект ще очертае конкретните технически цели и основните ресурси, които са ви необходими за да ги постигнете.

В заключение, обучението по киберсигурност е комплексно – изисква много четене, правилните курсове, практика, самоинициатива. Но с точната нагласа и избор на стратегия за действие, неусетно ще изминете пътя. И не забравяйте да вземете със себе си страстта, отдадеността и любопитството, когато тръгнете на пътешествието, наречено киберсигурност. И не забравяйте, че това е само началото!

Полезни препратки

В следното видео ще откриете допълнителна информация относно различните стратегии как да станете добри в областта на киберсигурността:

Още интересни и полезни  статии по темата как най-ефективно да придобием нови знания и умения може да откриете и в блога на Azeria.

Покажи още
Back to top button