Cybersec News

Какви подобрения на сигурността да очакваме в Android P

Новата версия на най-широко използваната мобилна операционна система скоро ще стигне и до вашето устройство. Ето какво ново можете да очаквате от нейната сигурност

След големия интерес в подобренията, свързани със сигурността, на новата версия на мобилната операционна система на Apple iOS, идва ред и на конкурента – Android P. 

Сред множеството нововъведения в Android P редица визуални подобрения, нови функции и дори технология за адаптиране на батерията към вашето индивидуално потребление. ДОбрата новина за потребителите на платформата е, че сигурността също не е оставена на заден план. Ето най-важните нововъведения в тази сфера:

Hardware Security Module

HSM е технология, която видяхме в Project Vault – проект, целящ да превърне SD карта в модул, който е изцяло използван за сигурността на устройството. След като проектът беше спрян, Google го възкреси за излизането на Android P.

В новия си вид, HSM ще представлява вграден в устройството модул, който ще присъства само при устройствата чиито производители желаят да го внедрят. Той ще разполага с истински random генератор, собствен процесор и редица механизми, които предотвратяват чуждата намеса в работата на устройството.

Декриптиране на устройството само, докато е отключено

Въпреки че не е сериозна промяна, тази настройка ще ви позволи да направите декриптирането на защитено устройство възможно само когато екранът е отключен. Това ще ви даде допълнителен слой на защита в случай, че устройството ви непредвидено смени собственика си (загубите го, откраднат го и т.н.).

Сигурен трансфер на криптографски ключове

Google ще даде на разработчиците възможността да съхраняват ключове в специфичен дял от паметта, който устройството не може да достъпва просто така. Това ще подобри сигурността за приложения, които прехвърлят информация през HTTPS връзка и такива, които използват локални криптографски ключове по една или друга причина.

HTTPS по подразбиране за всички приложения

Като част от глобалното придвижване към HTTPS, Android P ще въведе сигурна връзка за всички приложения. Въпреки че системата ограничава некриптирания трафик още във версия 8, очакваната версия ще принуждава разработчиците да използват HTTPS. Приложенията ще могат да комуникират само с определени домейни през HTTP връзка.

Камерата и микрофонът не могат да бъдат използвани във фонов режим

Към момента, приложенията са способни да използват камерата и микрофонът ви във фонов режим – без вашето знание. В идната версия на операционната система, те ще са недостъпни, освен когато вие ги използвате за свои цели.

Бъдете винаги в крак с новините от света на информационната сигурност – станете наши фенове във Facebook.

Получавай новините по имейл

Избираме и ви изпращаме седмичен бюлетин с най-интересното от freedomonline.bg. Новини, анализи, тенденции.


Тагове
Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж и
Close
Back to top button
Close