Cybersec NewsПолезни съвети

Какви са подобренията в сигурността на новия iOS 12 и браузъра Safari

Apple е на път да вдигне летвата за сигурност доста високо.

iOS 12 е готов за пазарен дебют през септември тази година. Освен подобрен интерфейс и нови функционалности, новата версия на операционната система за iPad и iPhone (и вграденият в нея браузър Safari) вдига високо и летвата на информационната сигурност. Ето защо:

По-малко Ad Tracking

Браузърът Safari е известен с факта, че не разрешава third-party cookies, които ви проследяват докато посещавате няколко уебсайта наведнъж. Иначе казано – не позволява създаването на крос референции за навиците ви на сърфиране, с което да се създават модели на поведението ви и таргетиране на реклами към вас.

В iOS 12 тази функционалност ще бъде допълнена с блокиране на секциите за коментари и бутони за споделяне на социални мрежи и медии – те няма да работят изобщо. Причината – че чрез тях, различни трети страни може да ви идентифицират дори и да не кликате на тези бутони или  да коментирате.

Освен това, Apple ще внедри и допълнителни мерки за предотвратяването на т.нар fingerprinting – разпознаването на устройството ви чрез уникалната му конфигурация, добавки, приложения и т.н.

Моментално споделяне на локация със спешни услуги

Apple си партнира с RapidSOS, за да помогне за развитието на всичките 6,500 центъра за спешни повиквания в САЩ. Това партньорство дава възможност на iPhone да изпрати точното местоположение до центъра за спешни повиквания моментално, когато някой е в беда и се обади на 911.

Това ще помогне на всички неспособни да дадат местоположението си на телефонния оператор. Също така може да помогне и на хора, които се обаждат от ново непознато за тях място. Apple ще използва технология, наречена HELO, за да изпраща данните до оператора в кол центъра.

По-добра защита от хакване

Когато някой иска да получи достъп до вашия iPhone без ваше разрешение, най-често използва brute-force атаки. Опитите за brute-force представляват малко по-сложен и много по-бърз процес на „налучкване“.

За да се справи с това, iOS 12 ще наложи лимит. Например, ако телефонът не бъде отключван за повече от 1 час, той ще смени своето състояние и ще блокира изтичането на информация през USB свързаност с компютър.

 

Двуфакторна автентикация

Двуфакторната автентикация (2FA) е чудесен начин да добавите още един слой сигурност към чувствителни приложения и уебсайтове от трети страни. Въпреки това, в предишни версии на системата, влизането в специално защитено приложение се случва чрез копиране на SMS кода от съобщение и въвеждането му. Последната версия на iOS опростява този процес допълнително като ви дава възможност за автентикация директно през системата.

Бъдете винаги в крак с новините от света на информационната сигурност – станете наши фенове във Facebook.

Покажи още
Back to top button