Cybersec NewsПолезни съвети

Кое е по-сигурното устройство? Телефон срещу компютър

Отдавна мина времето, когато мобилните ни устройства служеха само за комуникация. С всеки следващ ден те заемат все по-основна част в ежедневието ни, което трябва да ни накара да се замислим доколко са сигурни.

Последен ъпдейт на 28 юни 2018 в 13:26 ч.

Смартфоните и таблетите вече промениха начина по който комуникираме и работим – както направиха компютрите преди 20-ина години. И – както си му е реда – дойде време да се замислим за няколко основни неща:

  1. Какво споделяме с телефона си (каква информация за нас самите разполага устройството в джоба ни)?
  2. Как е защитена тя и можем ли да направим нещо, за да я защитим по-добре (и какво)?
  3. Кое е по-сигурното устройство? Телефонът/таблетът или компютърът ми?
  4. (има и още въпроси, но те сa предмет на други текстове)

Ето и отговорите:

  1. Телефонът ви знае на практика всичко за вас – може би ви познава по-добре отколкото вие познавате себе си
  2. Информацията е защитена нелошо още на ниво операционна система, което обаче не изключва допълнителни мерки за сигурност (например – антивирусно приложение, система за родителски контрол или контрол на служителите – MDM) и т.н.
  3. Продължете да четете надолу :)

Отговорът на въпроса коя е по-сигурната среда – мобилната или тази на компютъра е просторен и заслужава повече внимание. Ще започнем с това, че много хора (грешно) смятат, че мобилните устройства не разполагат със средствата да бъдат защитени като един лаптоп, например. И ще продължим с:

1. Прекомерното разнообразие

Разнообразието от устройства и разновидности на операционни системи е (почти) прекалено голямо, за да може един вирус да обхване всички устройства. Въпреки, че Android владее 88% от пазара (по данни на statista.com), модификациите на операционната система с отворен код са толкова много, че е трудно да се напише вирус за всички едновременно. Не точно така стои ситуацията с Windows при компютрите . Единствено фундаментална уязвимост като наскоро откритите Spectre & Meltdown може да обхване значима част от мобилните устройства.

Разликите в хардуера също обуславят ограничения в типовете вируси, достъпни за смартфони (например, без хардуерна клавиатура е по-трудно да се напише кийлогър за мобилни телефони).

2. Официалните магазини за приложения

Наличието на централизирани магазини за софтуер за най-големите операционни системи (Android и iOS) е стъпка към ограничаването в разпространението на зловредни кодове за мобилни телефони. Контролът (автоматизиран при Android и от хора при iOS) е още една стъпка в правилната посока.

Благодарение на тези усилия, шансът да се заразите с вирус намалява драстично – но системата е далеч от перфектна или неуязвима.

3. Кажи „да“

Мобилните операционни системи имат още две сериозни предимства в сравнение с Windows, Например:

  • те работят в sandbox среда (иначе казано не могат да достъпват информация от други приложения)
  • за достъп до определени функции се изисква изрично съгласие на потребителя (друг е въпросът доколко потребителите внимават какви позволения дават на приложенията, които инсталират).

4. Мобилните мрежи са по-безопасни от WiFi

И причината за това е много проста – (на теория) никой, освен мобилния ви оператор, не може да наблюдава трафика в 3G / 4G мрежата. При използването на чувствителни данни онлайн е винаги по-безопасно да използвате нея, отколкото WiFi – дори и защитен с парола такъв.

Казаното дотук не означава, че няма начин един телефон да бъде заразен и компроментиран – или, че за мобилни устройства 100% от приложенията са безопасни. По-скоро статистически е по-малко вероятно (все още) това да се случи заради по-високото ниво на вградена в устройствата защита.

Тепърва предстои на мобилните устройства да се докажат като достатъчно сигурни, тъй като те продължават да се налагат като все по-важен инструмент в ежедневието ни. От нас се иска единствено да се отнасяме достатъчно внимателно с информацията, която споделяме с тях – и приложенията, които инсталираме.

Бъдете винаги в крак с новините от света на информационната сигурност – станете наши фенове във Facebook. 

Покажи още
Back to top button