Cybersec NewsУязивмости, експлойти, ъпдейти

Как уебсайт може да се използва като средство за атака

Забравени лендинг страници (landing pages), които редица компании използват, могат да бъдат използвани като средство за атака. Как? Като се „отвлекат“ DNS записите им. Но да започнем отначало.

Какво е landing страница? Обикновено, става въпрос за сайтове, създадени с определена еднократна цел: например, за маркетингови кампании и промоции, игри и т.н. След като сайтът изпълни предназначението си – например, след като кампанията или играта приключи, обикновено бива премахнат или забравен. Именно те са най-честите жертви на този вид атака според Зак Едуардс (Zach Edwards), американски специалист по киберсигурност, който пръв повдигна въпроса в Twitter.

Как работи атаката

За да се улесни използването на такъв тип уеб сайтове с кратък живот, доставчиците на хостинг услуги предлагат автоматични DNS записи. Например – temp-1234.hostco.example.  Така клиентът има възможност да създаде CNAME запис за своят истински домейн и да насочи потребителите си към временният сайт:

julyoffer.example.com: alias (CNAME record) -> temp-1234.hostco.example (cache for 5 mins)

След като микросайтът вече не ви е необходим, вие спирате да плащате абонамента си за него. Облачната компания го рециклира и го предоставя на друг потребител. Но, както се оказва, без непременно да е изтрила надлежно и по правилен начин всички DNS записи от него. Точно такива микросайтове търсят хакерите.

Произволно търсене?

За сравнение, ако някога сте ползвали нов предплатен телефонен номер, без съмнение се е случвало да получавате досадни обаждания от непознати. При това, не от приятели на предишния абонат, а от измамници, които имат номера „отнякъде“.

За разлика от телефонните номера обаче, където самите цифри са по-скоро произволни, поддомейните са тясно свързани с вашата марка – тя обичайно се съдържа в името им и приканва посетителите да й се доверят.

В случаите, проследявани от Едуардс, изглежда, че мошениците са използвали  закрити поддомейни, съдържащи легитимни DNS записи, за да генерират надеждни URL адреси за кампании, разпространяващи измами и зловреден софтуер.

Атаките са известни като „отвличане на DNS записи“ (DNS hijacks) – хакерите всъщност не превземат самия сайт или уеб сървър, а просто променят „указателите в интернет“, които насочват към него.

Всичко тръгва от DNS протокола

Както вероятно знаете, DNS (Domain Name System) е глобалната база данни, която автоматично превръща име на домейн, към който браузърът се е обърнал, от удобното за потребителя google.com например, в съответния компютърен IP номер (в случая 64.233.191.255), необходим за изпращане и получаване на мрежови пакети в интернет.

Резултатът от преобразуването се запазва в кешa на DNS-сървъра, така че той да може да продължи да го използва за известно време, без да се налага да търси отново всяко изображение или скрипт, нужни при преглед на съответната уеб страница. Периодът, за който информацията в DNS кеша се счита за актуална, се нарича „време-на-живот“ или TTL (Time-To-Live).

Повечето доставчици на cloud услуги поддържат своите DNS кеш TTL доста кратки, колкото да помогнат на услугите им да се адаптират по-бързо към промени в натоварването на мрежата.

Изглежда обаче, че за хакерите това кратко време е достатъчно, за да „отвлекат“ сайта ви, чрез подмяна на DNS записи и пренасочване на потребителите ви, където пожелаят.

Атаката е трудна за откриване: На практика нищо на вашия сървър не се променя и нито една защитна система, която ползвате, засича признаци на неоторизиран достъп. Просто посетителите изведнъж спират да пристигат на вашия сайт и започват да виждат нечие друго съдържание, а именно – това на хакерите.

Какво да направите?

  • Ако сте доставчик на хостинг услуги, помислете дали създаването на временни облачни имена да има уникален префикс или суфикс или да не позволявате те да се прехвърлят към друг потребител с месеци или дори години, ако е възможно.
  • Проверявайте вашите DNS записи за излишни такива, които биха могли да бъдат „отвлечени“. Деактивирайте всички микросайтове, веднага щом приключите с тяхното използване.
  • Разберете какви DNS предпазни мерки предлага вашият хостинг доставчик. Също така помислете за включване на опция, наречена „Премахване на DNS запис“.
Покажи още
Back to top button