АтакиВсички новиниНай-новото

Как една снимка може да се превърне в средство за копиране на отпечатъци

Никога, никога, никога не снимайте предната част на пръстите на ръцете си – защото от снимката могат да бъдат направени копия на отпечатъците ви

Ако обичате да се снимате, показвайки знака за мир (или победа) с ръцете си, спрете да го правите. Или поне не публикувайте тези свои снимки онлайн. Причината: с подходяща обработка, тези снимки могат да бъдат използвани за репродуциране на отпечатъците ви – и съответно, за достъп до всичко, което може да бъде достъпено с тях. Например – телефонът ви може да бъде отключен.

(Между другото, ако не знаете какво представлява знакът за мир/победа – вижте снимката по-горе)

Учени от японския Национален Институт по Информатика (НИИ) са успели да направят точно това. Копието на отпечатъците е създадено от снимка, направена със смартфон от около 3 метра разстояние.

Разбира се, има условия – за пресъздаването на отпечатъци фокусът трябва да бъде именно върху пръстите на снимания, а светлината трябва да бъде достатъчно ясна.

Трябва ли да се притеснявате? Да, разбира се. Макар и трудно – пресъздаването на отпечатъци може да бъде осъществено. „Ако вземем 100 снимки на снимки на хора, които показват знака за мир към камерата, около 30% ще пасват на условията, необходими за пресъздаване на отпечатъците им,“ твърди президентът на компанията за верифициране на биометрични данни Vkansee Джейсън Чайкин.

Бъдете винаги в крак с новините от света на информационната сигурност – станете наши фенове във Facebook. 

Получавай новините по имейл

Избираме и ви изпращаме седмичен бюлетин с най-интересното от freedomonline.bg. Новини, анализи, тенденции.

Тагове
Покажи още

Христо Ласков

С над 15 години опит - 7 от които като журналист - технологиите са огромна част от живота ми. Колкото повече следя темата, толкова повече се убеждавам, че сигурността на информацията е в основата на който и да било и продукт или услуга. Затова отделям значителна част от времето си, за да развивам freedomonline.bg - българският сайт за IT сигурност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close