Cybersec NewsБързи новиниИнцидентиЛични данни

Хакнат Facebook акаунт е използван за изнудване на жертва на рансъмуерa Ragnar Locker

В началото на ноември 2020 г. стана известно, че рансъмуерът Ragnar Locker е хакнал италианската компания за алкохолни напитки Campari Group. Производителят на Aperol, Campari, Cincano и много други съобщи, че не е напълно изключено да са откраднати някои лични и бизнес данни.

Престъпната група зад Ragnar Locker отговори на изявлението, като пусна във Facebook рекламна кампания, гласяща: „Това е нелепо и изглежда като голяма дебела лъжа“. Хакерите разкриват, че откраднатото от Campari Group е всъщност 2 TB чувствителни данни, а поисканият откуп е 15 млн. USD в биткойн.

Самата кампания е проведена през компрометиран Facebook акаунт. Достигнала е до над 7 хил. потребители на Facebook и е генерирала 770 кликания. Титулярът на хакнатия акаунт е споделил, че единствено за него не е приложил многофакторна автентикация (MFA).

Случилото се показва, че някои групи криптовируси са станали особено агресивни в последно време, притискайки жертвите си да платят.

От Facebook разследват дали става дума за изолиран инцидент или измамниците провеждат кампании и през други хакнати акаунти в социалната мрежа.

Препоръка:

За да предпазите собствените си лични данни, използвайте многофакторна автентикация навсякъде, където това е възможно.

Покажи още
Back to top button