Кибератаки

Хакери откраднаха сценария на следващия епизод на Игра на тронове

Последен ъпдейт на 4 декември 2018 в 18:00 ч.

Хакери са откраднали 1.5 терабайта информация от сървърите на американската телевизионна компания HBO, съобщава Wired. Сред компрометираните продукции са неизлъчвани досега епизоди от сериалите Ballers, Insecure, Room 104 и Barry, както и сценария на следващия епизод на култовия сериал Игра на тронове.

Игра на кодове

Ударът е оповестен по имейл до технологични журналисти в САЩ в неделя сутринта от група анонимни хакери. В съобщението се съдържа линк към сайт, на който са качени откраднатите епизоди и сценария на сезон 7, епизод 4 на Игра на тронове.

HBO потвърди атаката във вътрешно съобщение до служители на компанията, но отказва да коментира публично, заради провеждащото се разследване.

„Станахме жертва на кибератака, насочена срещу компанията ни, която доведе до загуба на собственост, включително и на програми“, признава изпълнителният директор на HBO Ричърд Плеплър.

„За жалост проблемът, с който се сблъскваме сега, е част от реалността на света, в който живеем“, допълва Плеплър.

Цел: Холивуд

Не е ясно как точно е осъществена атаката, но засега няма данни хакерите да са поискали откуп. Според запознати със случая посегателството над HBO е различно от други подобни атаки в Холивуд, които са станали възможни поради слаба киберзащита, разчитаща на външни програми.

Хакерите твърдят, че са успели да пробият защитата на HBO и да получат достъп до „огромната мрежа на телевизията“. Техният говорител, г-н Смит (подобно на програмата-злодей от „Матрицата“), обещава да разпространи още откраднати продукции и заплашва да направи публични личните данни на стотици служители на телевизионната компания.

„Хакерите обичат да преувеличават нещата“, коментира журналистът Браян Барет от Wired.

Според Барет тази атака няма да навреди твърде много на HBO предвид огромната популярност, с която се ползват филмите и сериалите им.

„Това, което може да нанесе истинска вреда, е финансовата и репутационна стойност, която се съдържа във вътрешната комуникация, до която са получили достъп хакерите“, предупреждава американският журналист.

Как да не станем жертва на хак?

Историята с откраднатата от HBO информация напомня на т.нар. фишинг атака (опит за кражба на лични данни с фалшифициран имейл, съдържащ зловредни линкове или прикачени файлове), която удари български банки през 2015 и 2016 г. Експертите съветват да:

  • Гледате, но не кликате. Задръжте мишката върху всеки линк, за да проверите накъде води.
  • Анализирате ситуацията. Подвеждащ имейл може да бъде изпратен и от реален адрес. Нещо струва ли ви се подозрително?
  • Опитате с фалшива парола. Ако въведете фалшива парола – и все пак страницата, към която води имейла ви позволи да продължите, значи най-вероятно става въпрос за фишинг сайт.
  • Внимавате с прикачените файлове. Ако отворите познат прикачен документ (.doc или .pdf), който поиска от вас да разрешите допълнителна функция, най-вероятно става въпрос за файл, който ще се опита да ви зарази със зловреден код.

Повече информация за това как да се предпазите от различни видове злонамерени имейли, вижте тук.

Бъдете винаги в крак с новините от света на информационната сигурност – станете наши фенове във Facebook. 

 

Покажи още
Back to top button