Всички новиниЛични данниНай-интересното

CCleaner провокира потребителите с активно събиране на данни

Програмата въведе активното наблюдение и събиране на потребителски данни в последния си ъпдейт и към момента не позволява изключването на функциите

Вероятно познавате CCleaner като – софтуерът, който позволява да вършите бързо трудоемки задачи по поддръжката на системата ви.

Доскоро функционалността на приложението беше „чиста“ от събиране на лични данни на начина, по който потребителите ѝ работят с програмата. Това вече не е така, което не се понрави на потребителската база.

Едно от подобренията в новата версия 5.45 на CCleaner е „added more detailed reporting for bug fixes and product improvements“. Уви, това не описва пълната активност на програмата, която събира и изпраща данни за системата ви и активността ви в софтуерния интерфейс на фонов режим. Изключването на това събиране на данни не е част от настройките на новата версия.

Това не е първото провинение на CCleaner, който се разпространява под марката Piriform, но се притежава от Avast. Преди година, програмата намери пътя си до новинарските заглавия след като стана жертва на сериозна хакерска атака. Атакуващите директно замениха софтуера с негово инфектирано копие, което мнозина изтеглиха и инсталираха.

След остра критика от потребителската си база, Piriform съобщиха, че в следващата версия ще адресират всички изисквания и притеснения. Излизането на следващата версия предстои в идните седмици, но надали корекцията в нея ще върне потребителското доверие.

Бъдете винаги в крак с новините от света на информационната сигурност – станете наши фенове във Facebook.

Получавай новините по имейл

Избираме и ви изпращаме седмичен бюлетин с най-интересното от freedomonline.bg. Новини, анализи, тенденции.

Тагове
Покажи още

Георги Дуранкиев

Откакто имам досег с технологиите, те винаги са били основен интерес за мен, без значение дали ги прилагам в личния си живот или професионално. Сигурността е една от най-любопитните теми в насоката и винаги се радвам на възможността да науча и споделя повече за нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close
Close