Cybersec NewsЛични данни

BXAQ: Как китайските власти шпионират телефоните на туристи

Принудително инсталирано приложение на Android устройства краде информация за контакти, съобщения, записи в календара и др. под претекст, че издирва екстремисти

Китайските власти шпионират туристи при влизането им в региона Синцзян като инсталират принудително приложение на смартфоните им или директно източват информация. Разкритието е след разследване на медиите MotherboardSüddeutsche ZeitungGuardianNew York Times и NDR.  

Според медиите, граничните власти принуждават влизащите в китайската част на региона да отключат и предадат Android устройствата си. След това, на тях принудително е инсталирано приложението BXAQ (чийто сорс код е качен в GitHub от Motherboard). То изтегля контактите, съобщенията, записите в календара, историята на позвъняванията, списък с наличните приложения от телефона. После събраната информация бива компресирана и изпратена до специален сървър. 

Шпионската програма сканира устройствата и за над 73 000 файла, които включват екстремистки материали, пропаганда на ислямизъм, но също и пасажи от Корана, PDF файлове, свързани с Далай Лама, дори музика от японска метъл група Unholy Grave, които са известни с песента си „Taiwan: Another China.“ 

Ако преминаващият е с iPhone, телефонът се конфискува за определено време и се включва към устройство, което копира данните в него. 

Според репортажите по темата, принудителното инсталиране на BXAQ е част от мерките на китайското правителство за наблюдение и проследяване на мюсюлманско население в региона. 

За да се защитите от BXAQ, започнете с инсталирането на антивирус на устройството си. Много вероятно е да бъдете предупредени за наличието на шпионския софтуер с pop-up прозорец или директно приложението да бъде блокирано.

Покажи още
Back to top button