Cybersec NewsКибератакиПолезни съвети

5 стъпки за предотвратяване на пробив в системата

Последен ъпдейт на 28 юни 2018 в 13:52 ч.

Колко от компаниите, в които сте работили са имали план за действие при кризисни ситуации? Колко от компаниите дори разбират какво означава кризисна ситуация? Пробив в системата е един от най-често срещаните кризисни сценарии, а финансовите и репутационни последствия могат да са катастрофални.

Според скорошно проучване на института Ponemon в Америка сред 419 компании в 16 страни финансовите загуби от пробиви в системата възлизат на 3.94 милиона долара средно. Всяка втора компания съобщава за материални щети вследствие на подобен инцидент, а  последствията за репутацията на организацията са още по-големи: 62%.

Пробивът в Агенция „Пътна инфраструктура“

За съжаление България не е изключена от статистика. През януари, т.г., bTV докладва за пробив в системата, която дава информация за трафика в страната. Личните данни на хората, давали сигнали за проблеми на пътя през приложението LIMA не били защитени, а според тогавашния министър на регионалното развитие Лиляна Павлова, пробивът бил резултат от хакерска атака. В следствие на киберинцидента над 130 души са станали жертва на кражба на лични данни.

Повечето хора възприемат причините за подобни атаки за сложни. Системни уязвимости, лошо написани приложения и 0-day exploits действително водят до пробойни, но най-честите причини за пробив в системата са далеч по-елементарни:

 • Слаби пароли или твърде честото използване на еднакви пароли
 • Липса на многофакторна автентикация
 • Грешни настройки и настройки по подразбиране
 • Неактуализирани операционни системи, протоколи, приложения и технологии

Запълването на тези пропуски е първата и най-важна стъпка за предотвратяване на пробив в системата, но ако организацията ви държи да повиши нивото на информационна сигурност, трябва да разширите обхвата.

Какви мерки да вземем срещу пробив в системата?

 1. Създайте специализирано звено, което да събира, анализира и оценявана потенциалните заплахи за информационната ви сигурност. Уверете се, че в екипа има както компетентни технически лица, така и ключови мениджъри
 2. Вземете превантивни мерки за оценка на потенциалните уязвимости, като провеждате тестове за проникване в собствената си система.
 3. Използвайте софтуер за генериране и съхранение на данни за достъп
  Облачни услуги като LastPass и локални приложения като KeePass са криптирани хранилища за пароли с няколко нива на защита. Те могат както да съхраняват, така и да генерират пароли за достъп.
 4. Проучете и научете възможно най–много за използваните от вас софтуери, хардуери и технологии. Запознайте се и приложете добрите практики за конфигурация, тестване и експлоатиране. Това би могло да реши и други проблеми.
 5. Внедрете механизми за известяване при налични актуализации и изгответе политика за прилагането им.

Някои от тези стъпки ще ви се сторят сложни за имплементиране, но дори едно действие е по-добро от нищо. Започнете с най-лесното за вашата организация и се опитайте да надграждате постепенно.

Бъдете винаги в крак с новините от света на информационната сигурност – станете наши фенове във Facebook. 

Покажи още
Back to top button