Cybersec NewsПолезни съвети

4 стъпки за предотвратяване на изтичане на информация

Последен ъпдейт на 28 юни 2018 в 01:52 ч.

Изтичането на данни е волно или неволно разпространяване на чувствителна информация извън организацията, която ги създава или управлява. Примерите за такива инциденти са много. За по-известните четем във вестниците, а за най-мащабните гледаме холивудски екранизации. Но преди да вземем мерки за предотвратяването на подобни случаи, трябва първо да разберем как протичат.

Кои са най-честите примери за изтичане на информация?

  • Изпращане на корпоративни документи и файлове от и към лични пощенски кутии.
    Публично достъпните електронни пощи като ABV, Gmail, Hotmail и Yahoo се подлагат на кибератаки далеч по-често от корпоративните. Съхранението на ключови данни в подобен тип „лични“ пощи крие сериозни рискове за информационен теч.
  • Пренасяне и съхраняване на чувствителна информация върху незащитени носители. Съхраняването на чувствителна информация върху преносими носители като „флашки“, външни твърди дискове и лаптопи е опасно, защото може да доведе до физическа загуба или кражба.
  • Преднамерено извличане и събиране на чувствителна информация от злонамерен служител. Така нареченият „insider job” е вид саботаж, с който големите технологични и правителствени организации се сблъскват от десетилетия. В този смисъл всеки служител с достатъчно високо ниво на достъп до чувствителни данни представлява потенциален риск.

Как да предотвратим изтичането на информация?

Ако вашата организация или компания борави с чувствителни данни, има няколко сигурни начина да повишите нивото на информационна сигурност:

1. Филтрирайте изходящия трафик

Поставете лимит върху достъпните web категории. Това ще ограничи каналите на комуникация, като социални мрежи и лични имейли и ще предотврати риска от посещаване на портали със съмнителна репутация и съдържание. Подобна практика ще намали значително риска от отварянето на линкове с препратки към malware и неволно участие във фишинг кампании (giveaways, freeware).

2. Блокирайте достъпа до неодобрени от компанията cloud storage решения

Публично достъпните Google Drive и iCloud не са подходящи решения за организации, които боравят с чувствителна информация. Тяхното блокиране ще защити вътрешния документооборот и ще намали риска от кражба или саботаж.

3. Внедрете политика за криптиране на информацията и нейните носители

Регламентирайте достъпа до информация. Когато не се работи с конкретни данни, те могат да се „заключват“. В случай на нерегламентиран достъп, кражба или загуба криптираната информацията ще бъде безполезна без правилния алгоритъм и ключ за разчитането ѝ. Full Disk Encryption (FDE) е все по-срещана и лесно достъпна технология, която може  да подобри нивото на информационна сигурност с минимални усилия, от конфигурационна гледна точка, и неудобства, от потребителска гледна точка.

4. Внедрете софтуер за проследяване на файлове

Системите за Data Leak Prevention (DLP) се считат за неизменен компонент в политиката за информационна сигурност на много компании по света и България не прави изключение от това правило. Организациите в сектори като финансовия, военния и правителствения, могат да внедрят софтуер за проследяване на историята на боравене с дадени документи. Подобен софтуер може да даде подробна информация за всяко отваряне на файл, изпращане на имейл, копиране и принтиране – все действия, които често остават невидими за традиционните механизми за превенция и контрол.

Всяко едно от тези решения ще повиши нивото на информационна сигурност, но нито едно от тях няма да я осигури, ако няма известна степен на интеграция между различните политики. Не разчитайте само на едно решение. Въведете няколко и ги поддържайте активни, ъпдейтнати и ясни за служителите ви.

Бъдете винаги в крак с новините от света на информационната сигурност – станете наши фенове във Facebook. 

Покажи още

32 коментара

  1. Tactile stimulation Tool nasal Regurgitation Asymptomatic testing GP Chemical impairment Effect Abet machinery I Rem Behavior Diagnosis Hypertension Operation Nutrition Prevailing Therapy Other Inhibitors Autoantibodies essential subsidize Healing Other side Blocking Anticonvulsant Group therapy less. cheap tadalafil 20mg cialis 10mg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button