Лични данниНашите експертиПолезни съвети

Защо няма да участвам в #10YearChallenge на Facebook?

Защото не искам да съм част от златната мина, с която ще помогнем на алгоритми да се самообучат и да предвиждат как остарява човек за 10 години. И не само

Няма дим без огън. Затова, когато става въпрос за каквато и да било компания във Facebook, конспиративните теории не спират да валят.

Което ме кара да се замисля: дали хаштагът #10YearChallengeи кампанията свързана с него са просто случайност?

За тези, които не са онлайн в най-голямата социална мрежа в България и света, става въпрос за кампания, която набра популярност през последните дни. Основната ѝ цел: да публикувате колаж, в който има ваша снимка от преди 10 години и днес – и в описанието на колажа да добавите хаштага #10YearChallenge.

Дали това е организирана кампания – не можем да знаем.

Може ли да бъде използвана за нещо повече от просто забавление? О, да.

Причина 1

За какво може да бъде използвана? Първото нещо, което ми хрумва, е да помогнем на Facebook, Twittter, Instagram (т.е. Facebook) в обучението на алгоритмите им за разпознаване на лица.

#10YearChallenge е златна мина за снимков материал, благодарение на който да се изгради модел по който хората се променят за определен период. Златна мина, защото потребителите доброволно споделят:

  • истински снимки на лицата си – което не винаги е вярно за профилните снимки
  • свои снимки през определен период от време – 10 години – което не винаги е вярно при споделянето на снимки по принцип (снимка от 2012 може да качите през 2018 г. и софтуерът няма как да знае точната дата на заснемане)
  • снимки, обединени с един хаштаг – което улеснява значително търсенето
  • снимки, които са форматирани по определен начин – от едната страна снимката ми от днес, а от другата – отпреди 10 години, което допълнително улеснява обработката и самообучението

Затова, параноично или не, ще се въздържа да споделям свои снимки от преди 10 години и сега.

Причина 2

Защото, ако публикувам снимка с хаштаг #10YearChallenge и, ако забравя да променя настройките за поверителността ѝ, ще попадна сред морето от други хора, които са използвали хаштага. И може някой, който не искам, да разбере за съществуването ми – което не винаги е препоръчително.

Затова, преди да публикувате, прочетете как да предпазите дигиталната си самоличност през 2019 г. и следвайте съветите в него.

Покажи още
Back to top button