Cybersec NewsПолезни съвети

Защо не ви трябва повече от един антивирус на един компютър?

Или как да не станете жертва на собствената си хитрост и да намалите производителността на компютъра си

Последен ъпдейт на 4 май 2020 в 11:58 ч.

Често срещаме въпроса „разумно ли е да имам повече от един антивирус на компютъра/смартфона/таблета си?“. В този текст ще ви дадем нашето мнение по въпроса, защо наличието на повече от едно решение за защита от вируси на едно устройство може да е по-скоро вредно и ненужно, отколкото полезно.

Има три основни причини, поради които едновременното използване на няколко антивирусни решения не е добра идея:

  1. Всяко приложение ще използва системните ви ресурси – и ще намалява производителността на устройството ви. Инсталирането на повече от едно антивирусно решение най-вероятно няма да увеличи драматично нивото на защитата ви, но ще се отрази на производителността на компютъра ви. Това означава, че рискувате да не можете да вършите нормално работата си или дори да имате допълнителни проблеми.Сблъсъкът на антивирусни програми може да накара компютъра да се държи нередно и да работи по-бавно – това е така, защото тези приложения се борят за едни и същи системни ресурси, които иначе биха отишли за програмите, с които работите или се забавлявате.
  2. Отделните антивирусни приложения ще се опитат да се неутрализират взаимно. Повечето софтуери за защита в реално време са написани, без да се отчита възможността за наличието на друга антивирусна програма на системата. Така има голяма вероятност да се стигне до ситуации, в които единият антивирусен продукт смята поведението на другите стартирани антивирусни програми за действителна заплаха или дори да ги засече като зловреден код.Това е така, защото съвременните решения за защита на работни станции и сървъри все по-малко разчитат на предварително зададени характеристики и сигнатури за разпознаване на вируси (signatures). Повечето от тях разчитат на анализиране на поведенческите модели и аномалии, създадени от зловредните кодове. За да предпази ефективно системата от заразяване, антивирусната програма трябва да “бръкне” надълбоко в операционната система и дори отвъд нея (например, още на ниво UEFI).

    Тази дълбока интеграция със системата няма как да не “събуди подозрението” на останалите стартирани антивирусни решения, чиято работа е да предотвратят именно такова, иначе подозрително поведение.

  3. Различните приложения ще извършват излишни операции при спирането на вируси. Представете си следната ситуация: Имате две антивирусни приложения на компютъра си. Първото засича потенциално опасно приложение и го поставя под карантина. Второто не знае за това действие, вижда, но не може да направи нищо с файла, защото той вече е поставен под карантина от първото приложение. Резултатът: ще имат един файл под карантина от приложение 1 и много известия за потенциална заплаха на компютъра ви, която не може да бъде отстранена, от приложение 2. Ако не искате непрекъснато да получавате неверни предупредителни съобщения, наличието на повече от един антивирусен софтуер ще бъде проблем за вас.Ето и още един подобен пример. Приемаме, че двете приложения, които ползвате, имат активирано сканиране в реално време. Ако изтеглите потенциално опасен и заразен файл, ще се получи конфликт в действията им – едното приложение може да е настроено директно да трие такива файлове, а другото – да ги поставя под карантина.И така, докато първото директно трие файловете, второто ще се опитва да постави карантина на вече несъществуващи файлове. И отново ще видите множество съобщения за грешки. А най-лошият сценарий е нито един от антивирусните продукти да не е в състояние успешно да премахне и неутрализира заплахата.

Антивирусните решения използват голяма част от вашата оперативна памет за извършване на системни сканирания и други свързани операции. Ако имате две от тях едновременно, производителността на вашият компютър може да бъде значително намалена или напълно заличена и без никаква полза, тъй като двата софтуера  извършват излишни операции.

Windows Defender е изключение

Когато операционната система на Windows види друг антивирусен продукт, който иска да защити машината, тя автоматично изключва вграденият Windows Defender.

Някои приложения за сигурност могат да включват функция за защитна стена, за да блокират посегателства онлайн, но ако антивирусния софтуер не предлага тази защита, трябва да се използва защитната стена Microsoft.

И още нещо от нас. Този материал не е съвет да доверите цялата си киберсигурност само на едно средство за защита! Напротив, изградете многопластова система за защита, в която антивирусът е само основата. Добавете технологии като защитна стена, защита от източване на данни (DLP) и други, с които да надградите защитата на работните си станции. Колкото повече механизми за отбрана имате, толкова по-добре !

А, ако все пак решите да имате две или повече антивирусни решения, то спазвайте следните условия при конфигурирането и настройването им:

  • Не трябва да си пречат;
  • Не трябва да дублират своите функции;
  • Не трябва да прекалявате, в противен случай рискувате да станете жертва на собствената си хитрост
Покажи още
Back to top button