Cybersec NewsУязивмости, експлойти, ъпдейти

Защо да не използвате чужд кабел от зарядно?

Краткият отговор: защото може да се окаже, че той е преносител на зловреден код, който да позволи отдалечен достъп до компютъра ви. Ето как.

На много от нас се е случвало: батерията на смартфона или таблета свършва, а кабелът на зарядното е вкъщи или в колата. Най-естествената реакция в тази ситуация: да помолим някой да ни услужи. Например, както беше направила една позната наскоро – да помоли за кабел рецепцията на хотела, в който предстои да нощува.

През 2019 г., обаче, това действие би могло да има неприятни последици, твърдят специалисти по киберсигурност. Причината: дори и кабелът на зарядното може да бъде използван, за да зарази смартфона или таблета ви със зловреден софтуер. Или да използва тези устройства за преносители на зловреден софтуер за компютри.

Подобни дема бяха показани на живо по-рано през 2019 г., по време на конференцията Def Con в Лас Вегас. По-конкретно, демото показва как кабел за зарядно (lightning cable), използван за свързване на iPod с Mac компютър е използван за превземането на компютъра (повече вижте във видеото на Vice). Хакрът, показал демото, твърди, че в след като „си свърши работата: на засегнатата машина, може да изтрие дистанционно зловредния софтуер – все едно никога не е бил там.

А самият кабел се продава под името O.MG срещу 200 USD долара броя. Та, сигурни ли сте, че ще поискате отново кабел на заем от рецепцията в хотела, в мола или на летището?

Покажи още
Back to top button