Топ 5 на най-уязвимите свързани към интернет устройства във вашия офис

Рутери, сървъри, камери: тези устройства са сред основните цели на компютърните престъпници

В момента по света има над 17 млрд. свързани към интернет устройства, ако се вярва на прогнозата на IoT Analytics. От тях над 7 млрд. са устройства, за които преди 20 години не бихте си и помислили да свържете към мрежата: телевизори, принтери, печки, бойлери и т.н.

Все повече такива устройства навлизат в ежедневието ни и е важно да помислим за тяхната сигурност. Ето кои са петте най-уязвими устройства във вашия офис (или дом) според компанията за информационна сигурност BitDefender.

Рутер

Рутерите са били цел на над 50% от всички засечени от BitDefender атаки. Тези устройства са изключително разпространени, а много от тях не са добре конфигурирани. Една от най-тривиалните атаки срещу рутер е да се въведе фабрично зададената му парола, за да се получи достъп до устройството. Ето защо защитата на рутера във вашия офис е от голямо значение.

Компютър

Компютрите са цел на много и различни видове атаки: като се започне от спам, в който се крие рансъмуер, и се стигне до DDOS атаки, заразяване с малуер по интернет или получаване на отдалечен достъп до уязвимото устройство. Наличието на добро антивирусно решение и задаването на политики за достъп до сайтове и софтуер може да намали риска от заразяване на компютрите във вашия офис.

Сървър

Сървърите пазят вашия най-ценен ресурс: информацията. Защитата им следва да е приоритет за всеки бизнес, но реалността е друга. Много сървъри стават жертва на елементарни грешки като лошо конфигуриран RDP и слаби пароли. Можете да подсигурите допълнително вашия сървър, използвайки двуфакторна автентикация.

Принтер

Принтерите също „поумняха“ и неизбежно са свързани към интернет. Много често обаче тяхната сигурност е неглижирана. В много случаи един хакнат принтер води само до разпечатването на хиляди копия със смешен или нецензурен надпис. Но хакнатите принтери могат също така да участват в бот мрежа, да се използват като хранилище за малуер или да са отправна точка за изтичане на данни от вашата компания. Защитата им не бива да се подценява.

Камера

Свързаните към интернет камери имат редица уязвимости: като започнем от това, че много от тях се инсталират без да им се смени фабрично зададената парола. В някои случаи самите производители залагат уязвимости като например съхранението на пароли в нехеширан вариант.

Това е проблем, защото камерите дават много информация за това, което се случва във вашия офис. Всяка тяхна уязвимост може да бъде използвана от злонамерени лица. Едва ли искате те да имат поглед (буквално) във вашия бизнес.

Exit mobile version