Шест съвета за безопасно коледно пазаруване

Как да намалите риска от най-често срещаните измами онлайн

Коледните празници започват, а с тях идва и най-активният период за онлайн търговците. Ако планирате покупки през електронен магазин, вземете необходимите мерки, за да се предпазите от измами и кражба на лични данни. Тони Анскомб от ESET дава няколко лесни за спазване съвети, които могат да ви предпазят от неприятни коледни изненади.

Пазете се от оферти, които звучат твърде добре, за да са истина

Ако офертата идва от непознат търговец и предлага невероятно добри условия – баснословно ниска цена или моментална доставка – значи нещо не е наред. Пазарувайте само от онлайн търговци, които познавате и на които се доверявате.

Пазете се от фишинг

Фишинг кампаниите зачестяват по време на коледните празници, така че внимавайте за фалшиви съобщения от името на популярните онлайн търговци. Пазете се и от фишинг сайтове. Когато отворите онлайн магазин, винаги проверявайте дали интернет адресът му отговаря на легитимния, както и дали сайтът използва SSL.

Не използвайте обществени мрежи, докато пазарувате

Безплатният безжичен интернет не е безопасен. Интернет трафикът може да бъде манипулиран, а данните за достъп до вашия акаунт – откраднати. Ако пазарувате през смартфон или таблет, използвайте мобилния си интернет.

Не използвайте карта, свързана с основната ви банкова сметка

Ако пазарувате с карта, която е свързана към основната ви банкова сметка, нека тя да е с малък лимит на теглене.

Избягвайте да си правите профил в онлайн магазин, в който не пазарувате често

Ако не пазарувате често в един онлайн магазин, влизайте в него като гост, а не със собствен акаунт. Това намалява риска някой да открадне данните ви при пробив на информация. Ако си направите акаунт, защитете го с двуфакторна автентикация.

Обновявайте антивирусния си софтуер

Използвайте защитно решение за онлайн пазаруване и го обновявайте редовно.

Exit mobile version