Хакерите откриха коледния сезон с нова кампания на банковия малуер Emotet

Фишинг атаките традиционно зачестяват преди Коледа

Нови спам кампании заразяват компютрите с банковия малуер Emotet, показват данните на ESET и Forcepoint. Атаката се възползва от коледните празници, по време на които обикновено се отчита ръст в спам и фишинг кампниите.

Причината е, че хората очакват да получат имейли с промоционални оферти за покупки. Хакерите знаят това и изпращат зловредни имейли, маскирани като промоции.

Според Forcepoint в САЩ тече активна спам кампания с ваучери и поздравителни картички за Денят на благотворителността. Всъщност прикаченият в имейла файл съдържа скрипт, който сваля на компютъра малуер.

„В сравнение с предишни атаки, тази използва малко по-различен подход. В периода на Черния петък прикачените файлове са XML, въпреки че са направени да изглеждат като файлове с .doc разширение. Досега зловредните файлове бяха с разширение .doc или .pdf“, коментират от ESET. В началото на ноември компанията обяви рязко покачване на засечените зловредни имейли с Emotet.

Основните цели на настоящите кампании са Латинска Америка, САЩ, Германия, Великобритания и Южна Африка.

За съществуването на Emotet се знае поне от 2014 г. Една от основните му функции е да краде пароли за достъп до онлайн банкиране. Според американския център за борба с киберзаплахите US-CERT Emotet е „сред най-унищожителните и разходоемки заплахи, засягащи местните власти в САЩ“.

Независимо дали става дума за Emotet или друг зловреден код, коледните празници са време, в което трябва да отваряте имейли с повишено внимание. Прочетете нашия наръчник за разпознаване на фишинг атака.

Exit mobile version