АтакиВирусиВсички новиниЛични данниСъветникТоп новини

Рекорден брой ransomware заплахи за Android беляза последните две години

Android попадна под исторически рекорден брой ransomware атаки през последните две години. Научете какво следва за платформата и дали можете да сте спокойни?

През последните две години без съмнение станахме свидетели на исторически пик за ransomware заплахите. Вируси като Petya и WannaCryptor причиниха загуби на стойност милиарди долари на бизнеси от цял свят. Докато голяма част от тях все още се борят с щетите от атаките, ние трябва да насочим погледа си към друга належаща заплаха – ransomware за Android.

Мобилните платформи отдавна не са в безопасност

Експлоатирането на уязвимости във функциите за достъпност на системата стана най-новата част от репертоара на хакери от цял свят. Заедно с това подкупите, които се изискват стават все по-солени, тъй като мобилните платформи са вече достатъчно разпространени, за да бъдат апетитни за престъпниците.

Един от най-емблематичните случаи, който демонстрира и двете тенденции, е едно изцяло ново семейство от ransomware, открито от изследователи на ESET. Заплахата изплува на повърхността през последните месеци на миналата година, а вие можете да я разпознаете под името DoubleLocker. Притесняващото при нея е това, че не просто заключва устройството ви или данните на него, но и двете едновременно. Периодът на активизиране на DoubleLocker е отговорен за един от видимите пикове в заплахите за цялата година.

Можем ли да сме спокойни?

Този поглед назад ни показва една изключително притеснителна ситуация. Чисто статистически обаче, заплахите за Android през тази година не следват наблюдаваната тенденция. След достигането на пика си през първата половина на 2016 г., през изминалата година наблюдаваме постепенно намаляване на засечените заплахи

Все пак, не бързайте да сваляте приложения безразборно, тъй като няколко скока в графиката (видима по-долу) към края на годината може да вещаят завръщане.

Съвети за системни администратори

Съветите за предпазване на Android устройства са приложими във всякакви ситуации, дори и да не става въпрос за ransomware. Това са най-важните от тях:

  • Сваляйте приложения от доверени източници като Google Play. Информирайте всички потребители, че повечето други източници на приложения носят различни видове опасности.
  • Използвайте системата за сигурност на Google – Play Protect. Можете да я включите като отидете на Настройки > Google > Сигурност > Play Protect.
  • Използвайте надеждно решение за мобилна сигурност
  • Правете чести бекъпи на информацията на устройствата – ако се стигне до заразяване с ransomware, то вие ще можете по-лесно да възстановите устройството си

Бъдете винаги в крак с новините от света на информационната сигурност – станете наши фенове във Facebook. 

Тагове
Покажи още

Георги Дуранкиев

Откакто имам досег с технологиите, те винаги са били основен интерес за мен, без значение дали ги прилагам в личния си живот или професионално. Сигурността е една от най-любопитните теми в насоката и винаги се радвам на възможността да науча и споделя повече за нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close